EKOenergia -ympäristömerkki Kissakosken energialle

Takaisin

Hirvensalmen Kissakoskesta saatavalle energialle on lokakuussa myönnetty EKOenergia -sertifikaatti uusien vesivoimakriteerien mukaisesti.

Arvokas historia, moderni vesivoima

Kissakosken kanavan ympärillä oleva tehdasmiljöö on teollisuushistoriallisesti arvokas. Tehtaan alueeseen kuuluvat paperitehtaan tuotantorakennus 1920-luvulta, vuonna 1932 rakennettu voimalaitos sekä arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelemat asuinrakennukset. Nykyään Kissakoskella toimii kesäisin ravintola ja taidegalleria vaihtuvine näyttelyineen.

Kissakosken voimala on moderni vesivoimalaitos ja lokakuussa 2019 voimalaitoksessa tuotettu sähkö sertifioitiin EKOenergiaksi uusien vesivoimakriteerien mukaisesti. Uudet vesivoimakriteerit kiinnittävät huomion erityisesti kalojen kulkemiseen, veden virtaamaan ja jokien elinympäristöön.

EKOenergia -sertifioitu sähkö on paitsi 100 % uusiutuvaa, myös ympäristöjärjestöjen kestävyyskriteerien mukaista. Jokaista myytyä megawattituntia kohden lahjoitetaan 0,10 € Virtavesirahastoon. Rahasto tukee joenkunnostushankkeita ja auttaa parantamaan vesivoimaloita ympäröivää luontoa.

Kissakoski_kalatieKalatietä pitkin käy taimenen tie

Etenkin vesivoimalan ympäristössä kalakannan suojelu on tärkeää ja siksi Kissakosken voimalan yhteyteen on rakennettu kalatie. Kalatietä pitkin kalat pääsevät ohittamaan laitoksen turvallisesti ja se tarjoaa myös paikkoja poikasten kehittymiseen täysikasvuisiksi. Erityisessä suojeluksessa ovat taimenet, joiden luonnonkiertoa ja poikasten istutuksia kalatie turvaa.

Vilkkaimpana kautena Kissakosken voimalan ohittaa virtaa pitkin jopa 2500 kalaa yön aikana. Kalatien seurannassa on havaittu taimenia, siikoja, lahnoja, särkiä, salakoita, ahvenia, haukia, ankeriaita ja säyneitä. Taimenen mäti-istutuksissa on havaittu, että kalatiellä elämänsä aloittaneet poikaset kasvavat normaalisti ja jopa keskimääräistä isommiksi. Kalatie Kissakoskella on toiminut niin hyvin, että siellä on vieraillut useita vastaavia hankkeita suunnittelevia tahoja tutustumassa ympäristöön.

Lumme Energia mukana suojelussa

Lumme Energia on mukana ELY-keskuksen ja Etelä-Savon Kalatalouskeskuksen koordinoimassa hankkeessa, joka tähtää Mäntyharjun reitin taimenkantojen elvyttämiseen mäti-istutuksilla. Kissakosken kalatielle toimitetaan ekologisesti hajoavia taimenen mätirasioita ja mätiä. Vesialueen omistajat toteuttavat istutukset virtavesiin. Yhteistyöllä toteutettu kalojen istutus ja luonnonkierron elvyttäminen on pitkä projekti, joka kantaa hedelmää monipuolisempana vesiluontona.

Lue lisää Lumme Energian toimista yhteisen ympäristömme hyväksi kotisivuiltamme. Kurkistamme blogeissa muun muassa Kissakosken ympäristöön, Saimaan järvilohien suojeluun Elinvoimainen järvilohi hankkeessa ja EKOenergian tuotantoon.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

29.09.2020 | blogi

Kohti tasa-arvoisempaa tulevaisuutta

“Tervetuloa meidän tyhmien joukkoon”, vitsaili insinööri-tätini kertoessani korkeakouluun pääsystäni. Matkani kohti insinööriyttä oli alkamassa...

20.02.2020 | Ajassa

Tehokasta etätyötä Jyväskylässä

Asiantuntijatyön ei nykypäivänä tarvitse olla paikasta riippuvaista. Lumme Energian Keski-Suomesta liikkuvat työntekijät työskentelevät aktiivisesti...

Mikko Kuustosen valintoja: Savuttavasta keikkabussista aurinkovoimaan ja sähköautoon

Mikko Kuustonen sanoo, että nyt on vanhojen syntien sovittamisen aika. Maailma ei enää kestä. Hän pohtii maailman tilaa voimakkaimmin lapsiensa ja...