Jouluvalojen kulutuksen minimointi

Takaisin

Haluatko säästää sähkölaskussasi ja vähentää sähkönkulutustasi? Ennen kun kaivat esiin vuosikymmeniä vanhat jouluvalot, lue sähkönsäästövinkkimme. Näillä vinkeillä säästät myös sähkölaskussasi.

Huolehdi sähköturvallisuudesta ja kierrätä oikein

Kymmeniä vuosia sitten hankitut joulu- ja koristevalaisimet kannattaa tarkistaa huolellisesti joka vuosi ennen käyttöönottoa. Rikkoutunut johto tai muut valaisimeen vuosien saatossa syntyneet viat ovat palo- ja sähköturvallisuusriski. Jos valaisimet ovat tulleet elinkaarensa päähän, tulee ne kierrättää oikein.

Jouluvalot voi viedä kierrätettäväksi sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin.

Käytä ajastinta

Jos vanhat jouluvalosi ovat edelleen hyväkuntoiset ja turvalliset käyttää, voit säästää sähkönkulutuksessa ajastimen avulla. Kun kytket jouluvalot ajastimeen, sinun ei tarvitse muistaa sammuttaa valaisimia kotoa lähtiessä tai nukkumaan mennessä vaan ajastin hoitaa sen puolestasi.

Suosi LED-valollisia koristevalaisimia

LED-valojen kanssa ajastimen käyttö ei tuo valtavaa hyötyä, sillä nykyaikaiset LED-valosarjat ovat yleensä teholtaan 0,5−6 wattia. Ajastin tuo konkreettisia hyötyjä vasta yli 6 watin valosarjaan kytkettynä. Perinteisten, vanhojen jouluvalosarjojen tehot ovat tyypillisesti 20−75 wattia, joskus jopa 100 wattia. On siis selvää, että niiden käyttö on nykyaikaisiin LED-valoihin verrattuna kalliimpaa.

Valosarja 90 vrk koko ajan palaen 90 vrk ajastettuna (8h/vrk)
LED-valosarja 6 W 0,75 € 0,25 €
Vanha valosarja 100 W 12,51 € 4,20 €

5,79 snt/kWh, laskettu Eko Lumme Vesi määräaikaisen hinnan mukaan (12/2019)

Laskelmastamme voit havaita LED-valosarjan ja vanhojen hehkulampullisten valosarjojen kulutuseron. LED-valosarjan kytkentä ajastimeen ei tuo yhdessä kaudessa merkittävää säästöä yhtä valosarjaa kohden, mutta jos tykkäät stailata kotisi koristeelliseen ”amerikkalaiseen tyyliin”, kannattaa ajastimen käyttöönottoa harkita.

Vanhat valosarjat ajastimeen kytkettyinä tuovat jo merkittävästi säästöä niin energian kulutuksessa kuin sähkölaskussakin. Joihinkin hehkulampullisiin jouluvalaisimiin saa vaihdettua LED-polttimot, joten vaihtomahdollisuus kannattaa tarkistaa vanhojen valosarjojen kohdalla.

Valoisaa ja energiaa säästävää joulun odotusta!

Minkälaisella sähköllä jouluvalosi palavat?

Tutustu Lumme Energian ekologisempiin sähkösopimuksiin!

Lue lisää

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Sähköntuotannolla merkittävä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat viime vuonna lähes neljänneksen. Suomessa jo noin 85 prosenttia sähköntuotannosta on päästötöntä....

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa

Aurinkosähköjärjestelmän avulla voi säästää nopeasti isonkin summan energiakuluissa. Aurinkopaneelit ovat myös helppo ja ekologinen vaihtoehto...

Säädä koti kesäasentoon loman ajaksi – säästyt turhalta sähkönkulutukselta

Tee nämä asiat kotona, kun olet pitemmän ajan mökillä tai matkoilla.