Kalliit päästöoikeudet lisäävät sähkön ympäristöystävällisyyttä

Takaisin

Päästöoikeuksien hinta on noussut voimakkaasti ja maakaasu on korvannut hiilidioksidipäästöiltään runsaampia kivi- ja ruskohiiltä sähköntuotannossa. Monta muuttujaa vaikuttaa nyt sähkön hintaan. Määräaikaisen sähkösopimuksen tekeminen on varma tapa vakauttaa sähkön hinta omassa taloudessa.

LUMME_markopikkarainenPäästöoikeuksilla rajoitetaan teollisuuden, lentoliikenteen ja energiantuottajien aiheuttamia ilmastopäästöjä. Jokaista ilmakehään laskettua hiilidioksiditonnia vastaan on hankittava päästöoikeus Euroopan laajuisilta markkinoilta. Saastuttaminen on entistä kalliimpaa, sillä päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet kahdessa vuodessa viiden euron tietämiltä 25–30 euroon hiilidioksiditonnilta. Hintaa ovat nostaneet mm. markkinavakausmekanismin käyttöönoton takia pienentynyt päästöoikeuksien määrä sekä Brexitin vaikutukset.

Samaan aikaan maakaasun hinta on laskenut tuntuvasti, sillä Euroopan maakaasuvarastot ovat ajankohtaan nähden hyvin korkealla tasolla johtuen viime talven leudosta säästä. Päästöoikeuden korkea hinta ja maakaasun edullisuus ovat muuttaneet Euroopan sähköntuotannon rakennetta ympäristöystävällisemmäksi, kun hiilidioksidipäästöiltään suurempia kivi- ja ruskohiiltä on korvattu maakaasulla.

LUMME_antti_tammiMyös vesitilanne Pohjoismaissa on vahvistunut alkuvuoden aikana, joskin kuiva ja lämmin säätyyppi on kääntänyt vesimäärän ajoittain laskuun. Lähes normaali vesitilanne ja maakaasuvarastojen korkeat tasot hillitsevät ensi talven hintojen nousupainetta, jos säätyyppi pysyy normaalina.

Tulevaisuuden sähkön hintoihin vaikuttaa vahvasti yleisen taloustilanteen kehitys. Se vaikuttaa sähkön kysyntään sekä polttoaineiden ja päästöoikeuden hintaan. Tulevaisuudessa Olkiluoto 3 -voimalaitos tulee pudottamaan Suomen aluehintaa suhteessa Pohjoismaihin, koska Suomen tuotanto kasvaa. Päästöoikeuksien suhteen epävarmuuksia aiheuttaa mahdollinen sopimuksettomassa tilanteessa toteutuva Brexit.

– Salkunhallintapäällikkö Marko Pikkarainen ja
sähkönhankintapäällikkö Antti Tammi

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Solarigo – aurinkosähköä yrityksille

– Vaikka aurinkosähkön käyttö on Suomessa viime vuosina vahvasti kasvanut, sen käyttömahdollisuuksista on hyödynnetty vasta promilleja, sanoo Lumme...

Mikko Kuustosen valintoja: Savuttavasta keikkabussista aurinkovoimaan ja sähköautoon

Mikko Kuustonen sanoo, että nyt on vanhojen syntien sovittamisen aika. Maailma ei enää kestä. Hän pohtii maailman tilaa voimakkaimmin lapsiensa ja...

Jyrki voitti sähköauton

Suomen suosituin sähköautomerkki on vuosia ollut Nissan Leaf. Leaf on alla myös Lumme Energian asiakaskilpailun voittajalla, Jyrki Heikkilällä. Jyrki...