Kannattaako 15-vuotias arkkupakastin jo vaihtaa uuteen? Paljonko eroa on kulutuksessa?

Takaisin

Vanha kodinkone voi olla sähkösyöppö. Kulutuksen voit tarkistaa parhaiten mittaamalla sen energiankulutusmittarilla.

Kylmälaitteilla on ollut energiamerkintä jo vuosikymmeniä, joten niiden energiatehokkuus on parantunut merkittävästi jo aiemmin kuin viimeisellä vuosikymmenellä. 15 vuotta vanhaa laitetta en ainakaan suoraan lähtisi energiakulujen vuoksi vaihtamaan, jos siinä ei ole mitään muuta vikaa. Laitteen kulutuksen voi tarkistaa mittaamalla sen energiankulutusmittarilla ja vertaamalla lukemaa uusiin laitteisiin. Laitteessahan voi olla näkymätöntä teknistä vikaa, jolloin kulutus voi olla arvioitua suurempaa.

Oheisessa kaaviossa näkyy jääkaappipakastimen vuosikulutus (kWh/v) laitteen iän mukaan. Jos laite on peräisin 1980-luvulta, sen kulutus voi olla viisinkertainen verrattuna vuoden 2018 laitteisiin.  Ääripäiden kulutusten ero on reilu 10 €/kk. Se on ylimääräistä kulua vanhan laitteen kohdalla, ja silloin vaihto tulee järkeväksi myös energiatehokkuuden vuoksi.

Vastaajana: Motivan energianeuvonta / Asiaa energiasta 
(Motivan energianeuvoja palvelee osoitteessa www.facebook.com/asiaaenergiasta.) 


 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

18.05.2022 | Kotona

Sisäilmasta parempaa ilmanpuhdistimien ja kostuttimien avulla

Keväällä siitepöly ja katupöly aiheuttavat oireita allergioista ja hengityselinsairauksista kärsiville. Talvella kiusaa kuiva huoneilma. Laitteista...

11.05.2022 | Kotona

Millainen imuri lemmikkiperheeseen?

Lemmikkitalouteen sopivaa imuria etsivän kannattaa kysellä kokemuksia – hyviä ja huonoja – toisilta lemmikinomistajilta. Niitä saa ihan taatusti.

23.03.2022 | Kotona

Kodin paras paikka uusiutuu – saunaan halutaan nyt luksusta

Kiukaiden monimuotoisuus ja varusteiden määrä kasvavat koko ajan, ja muotoilu on mukana entistä enemmän.