Kotilatauspiste tekee sähköautonlatauksesta helppoa

Takaisin

Fiksuin tapa hoitaa sähköauton kotiruokinta on hankkia sille oma kotilatauspiste. Kotilatauspisteet tulevat pian saataville Lumme Energian Oman energian kauppaan.

Sähköautojen ja ladattavien hybridien määrä kasvaa Suomessa noin 90 prosentin vuosivauhdilla. Sähköautojen mallistot monipuolistuvat ja jokaiselle alkaa löytyä jo omanlaisensa kulkupeli. 

Perusmallisella täyssähköautolla ajellaan yhdellä akullisella jo 200–300 km ja joillain hybrideillä jopa 50 km. Sähköautoilijalla, jonka autopaikka on varustettu latausmahdollisuudella, on aamulla aina pääosin ”tankki täynnä” päivän ajosuorituksiin. Pääosa sähköautojen lataamisesta tapahtuukin kotona.

– Auton mukana tulee useimmiten normaaliin pistorasiaan liitettävä ”Mode 2” latauslaite, joka on tarkoitettu vain hätätapausten tilapäislatauksiin ja sillä pääsee alkuun kotosalla. Auto voidaan ladata laitteella silloin, jos mitään muuta mahdollisuutta ei ole. Sillä saa kyllä akkuun ampeereja, mutta ei hallitusti. Auton mukana tulevat laitteet ottavat pistorasiasta 8 A ja ”netistä” tilatut laitteet voivat pyytää virtaa jopa 16 A. Tällainen laite saattaa ylikuormittaa sen kohteen sähköverkon, johon laite on kytketty, koska kuorma vastaa melkein sähkökiuasta. Se on kuin kytkisi sähkökiukaan kiinni pistorasiaan, jossa yleensä ladataan kännykkää. Sen sijaan on suositeltavaa hankkia kotilatausasema, sanoo liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen Lumme Energialta.

LUMME_Sahkoauton_lataus2_Lumpeenlehti

Oma kotilatauspiste on vaivaton ja turvallinen 

Kotilatauspiste poistaa pistorasian ylikuormituksesta aiheutuvat riskit. Ladattavan hybridin akun lataa latauslaitteella parissa-kolmessa tunnissa ja sähköauton akun latautuminen vie akun koosta ja tarjolla olevasta tehosta riippuen aikaa parista tunnista kymmeneen. Illalla lataukseen jätetyn auton akku on aamulla liki poikkeuksetta aina täysi.

– Kotilatauslaitetta hankittaessa omakotitaloon pääsulakkeen koko ja kohteen muu kulutus on huomioitava. Kohteen sähköverkosta ottamat huiput kannattaa tarkistaa, jotta latauslaitteen myötä tuleva lisäkulutus ei polta sulakkeita, kertoo Kinnunen. – Asiat saa kuntoon hyvällä suunnittelulla. Sähköauton kotilatauspisteisiin saa esimerkiksi liitettyä dynaamista kuormanhallinta-tekniikkaa, jolloin lataaminen ei vaikeuta talouden muuta sähkönkäyttöä eikä aiheuta kulutuspiikkejä. Latausteho on rajattavissa käyttötarpeen mukaan. Oikean laitteen valinnassa auttaa Lumme Energian sähköinen kotilataus-kartoituspalvelu, joka lanseerataan pian.

Kotilatauspisteiden kauppa aukeaa vuoden vaihteen jälkeen

Lumme Energian kotilatauspisteet tulevat myyntiin kotisivuillemme Oman energian kauppaan. Siellä voi sähköisen kartoituspalvelumme avulla valita omaan tarkoitukseen parhaiten soveltuvan laitteen, jonka voi hankkia joko kokonaispakettina kotiin asennettuna tai ilman asennusta. Palvelu on vielä viimeistelyvaiheessa ja julkaisemme sen etenemisestä ajankohtaista tietoa Lumme Energian verkkosivuilla ja somekanavissa.

Miten latausasiat saa kuntoon taloyhtiöissä? 

Entä jos koti sijaitsee kerros- tai rivitalossa ja pihalla on vain lämmitystolppa?

– Taloyhtiöille tarkoitettu Lumme Lataus -kartoituksemme auttaa laittamaan sähköautojen latausasiat vauhtiin taloyhtiöissä, vinkkaa Kinnunen.

– Palvelumme avulla taloyhtiöt voivat vastata nopeasti yksittäistenkin asukkaiden tarpeeseen ladata sähköautoa. Jatkoa voidaan suunnitella vaiheittain niin, ettei taloyhtiössä tarvitse tehdä heti mittavia investointeja. Käyttökustannukset on mahdollista jyvittää palvelun käyttäjille helposti niin, että jokainen lataaja maksaa sähköstä oman käyttönsä mukaan. Helpoiten asiassa pääsee alkuun jättämällä verkkosivuillamme yhteydenottopyynnön tai ottamalla meihin muuten yhteyttä.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Vinkkejä kestävämpään joulunviettoon – näin säästät helposti energiaa

Led-valoilla luot joulutunnelmaa pienillä energiakustannuksilla Led-valoissa on nyt valikoimaa, ja niiden energiankäyttö on murto-osa vanhojen...

Kahdeksan asiaa, joilla saat ilmalämpöpumpusta enemmän irti – ilmalämpöpumpun käyttäjän tarkistuslista

Ilmalämpöpumppu on hyödyllinen ja tehokas lisälämmönlähde varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla. Käyttötavoilla on kuitenkin paljon merkitystä....

Älä osta vaan lainaa – kaikkea ei tarvitse omistaa

Kodin ei tarvitse pursuilla tavaroita, eikä kaikkea ole pakko ostaa omaksi. Ekologinen lainaaminen ja vuokraaminen ovat nostaneet viime vuosina...