Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Takaisin

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin suuri vaikutus isossa kuvassa. Siirtyminen uusiutuvalla energialla tuotettuun sähköön on helppo tapa kantaa oma korsi paremman maailman kekoon. Kuinka paljon omalla sähkösopimusvalinnalla todellisuudessa voi vaikuttaa? Mikä on tämän ilmastoteon hinta?

Suurehko ja vanhahko omakotitalomme suoralla sähkölämmityksellä syö sähköä vuodessa n. 20 000 kWh. Käytössä olevat ilmalämpöpumput tuovat säästöä kulutukseen, mutta ehkä vielä enemmän mukavuutta viilentämällä taloa kesän hellejaksoilla. Tulisijoissa räiskyvä tuli pakkasilla tasoittaa myös kulutushuippuja, mutta kokonaisuutena lämmityksessä ja kotitalouden eri laitteissa käytettävä sähkön määrä pysyy vuosittain tiukasti tuossa lukemassa. Se tarkoittaa jo jonkin verran hiilikuormaa. Minkälainen vaikutus sillä olisi, jos sähkö olisi ympäristöystävällistä?

Merkittävä ilmastoteko ilman lisäkuluja    

Sopimusvertailuun valitsemassani Lumme Energian Vesisähkö-sähkösopimuksessa sähkö on tuotettu 100 % uusiutuvalla vesivoimalla. Jos vaihdan nykyisen sekasähkösopimukseni siihen, maksan ilmastoteostani 2 euroa kuukaudessa. Ei tunnu paljolta. Mutta mitä saan päätökselläni aikaan?

Siirtyessäni uusiutuvaan sähköön pienennän taloutemme hiilikuormaa aikaisemmin käyttämämme sekasähkön hiilikuorman verran eli 4 660 kg.

Sitran mukaan keskivertosuomalainen tuottaa ilmastoa rasittavia hiilidioksidipäästöjä vuodessa 10 300 kg. Pienellä teolla, vaihtamalla sähkösopimukseni ympäristöystävälliseen sähköön säästän siis yli 45 % eli melkein puolet keskivertosuomalaisen hiilikuormasta. Tuntuu huikealta.   

Jotta säästäisin saman verran hiilidioksidipäästöjä liikenteessä, minun täytyisi vähentää bensiiniauton ajamista vuodessa 38 833 km. Se on valtava määrä kilometrejä, vaikka taloudessa
olisi kaksikin autoa.

Mukana hyvissä teoissa

Siirtymällä uusiutuvaan sähköön saan aikaan merkittävän ilmastoteon. Oman hiilikuorman vähentämisen lisäksi olen Lumme Energian Vesisähkö -sähkösopimuksen ostajana mukana tukemassa ympäristöprojekteja. Suurin yksittäinen hanke on Elinvoimainen järvilohi, jonka tavoitteena on pelastaa erittäin uhan­alainen Saimaan järvilohi. Tärkeä projekti sekin. 

Ympäristöystävällisen sähkön ostaminen on vaivatonta eikä aiheuta suuria lisäkuluja. Sen avulla pienennät olennaisesti omaa hiilikuormaasi ja saat kaupan päälle hyvän mielen. Olisiko sinunkin aika tehdä oma ilmastoteko?

Eko_Lumme_Vesi

Näin paljon siirtyminen päästöttömään sähköön pienentää hiilikuormaa

OMAKOTITALOSSA

4 567 kg vähemmän hiilipäästöjä

Sähkölämmitteisessä neljän asukkaan omakotitalossa kulutus on keskimäärin 19 600 kWh/v. Siirtymällä hiilivapaaseen sähköön hiilikuorma pienenee 4 567 kg.

Jotta saavuttaisit samanlaisen ekoteon, autoilukilometrejä täytyisi vähentää 38 058 vuodessa.    

RIVITALOSSA

769 kg vähemmän hiilipäästöjä

Kahden asukkaan rivitalotaloudessa on tavallinen varustelutaso ja kulutus 3 300 kWh/v. Päästötön sähkö pienentää vuodessa hiilikuormaa 769 kg.

Se vastaa 6 407 km:n ajomatkaa henkilöautolla. Sinun täytyisi vähentää autoilua 533 km joka kuukausi.

KERROSTALOSSA

326 kg vähemmän hiilipäästöjä

Yhden henkilön taloudessa kerrostalossa, jossa varustetaso on normaali ja kokonaiskulutus 1 400 kWh/v, hiilikuorma pienenee hiilivapaan sähkön avulla vuodessa 326 kg.

Se vastaa 2 716 km:n ajomatkaa henkilöautolla. Sinun pitäisi ajaa joka viikko 52 km vähemmän. 

CO2-päästön vähennys on laskettu kertomalla sähkönkulutus vuoden 2019 alkuperältään varmentamattoman sähkön hiilidioksidipäästökertoimella
233 g/kWh. (lumme-energia.fi)

(Henkilöauton hiilidioksidikuorma 120 g/km – lähde Sitra) 

Tutustu päästöttömään sähköön

Suosittelen vertailemaan Lumme Energian ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia. Valitsemalla uusiutuvalla energialla tuotetun sähkösopimuksen vähennät hiilikuormaasi helposti. 

Vesisähkö

100 % uusiutuvaa vesisähköä. Olet mukana tukemassa ympäristöprojekteja, esim. Elinvoimainen järvilohi, jonka tavoitteena on pelastaa erittäin uhanalainen Saimaan järvilohi. 

Tuulisähkö

100 % uusiutuvaa tuulisähköä. Sopii erityisesti sinulle, joka haluat tehdä kestäviä valintoja arjessa ja lisätä uusiutuvan energian käyttöä Suomessa. Tuulisähkö on tuotettu täysin hiilidioksidivapaalla, kestävää kehitystä tukevalla tavalla.

Puusähkö

Suomen Luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa. Metsänystävän vastuullisin sähkösopimusvaihtoehto. Sähköä tuotetaan Mikkelissä Pursialan voimalaitoksessa sekä Savonlinnassa Schaumanintien voimalaitoksessa. Molemmissa laitoksissa EKOenergia tuotetaan polttamalla 100 % uusiutuvaa ja kotimaista puumateriaalia, jota saadaan lähialueen puunjalostusteollisuudesta sekä metsähakkuilta. Jokaista myytyä EKOenergia-megawattituntia kohden lahjoitetaan vähintään 10 senttiä EKOenergian Ilmastorahastoon. Näillä sijoituksilla rahoitetaan ilmastoprojekteja, jotka eivät olisi toteutuneet ilman lahjoituksia.

Tutustu tarkemmin:

www.lumme-energia.fi/ekologisella-sahkosopimuksella-voit-vaikuttaa

 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

01.06.2022 | Asiakkaana

Millaiseksi sähkön hinta kehittyy?

Sähkön hinta on vaihdellut kovasti, ja arvioiden mukaan hintojen vaihtelu tulee myös jatkumaan. Miltä tilanne näyttää tavallisen sähkönkäyttäjän...

06.10.2021 | Asiakkaana

Aku Partasen ja Sami Jauhojärven vinkkejä energisempään arkeen

Olympiasähkö on 100 % uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, jonka tuotoilla tuetaan nuorten urheilua. Olympiasähkön energialähettiläämme...

26.05.2021 | Asiakkaana

Kahdesta tuli entistä loistavampi yksi

Lumme Energia ja Loiste Sähkönmyynti yhdistivät toimintansa. Lumme Energiasta tuli entistä merkittävämpi valtakunnallinen energiayhtiö, joka tarjoaa...