Kuivaamalla saat sadon talteen pienellä energialla –  yrtit kuivuvat jo huoneenlämmössä

Takaisin

Parhaiten kuivaaminen onnistuu erityisessä kasvikuivurissa, mutta kuivaamisen voi tehdä muuallakin. Kaikkein energiatehokkainta se on ulkoilmassa tai sisällä normaalissa huoneenlämmössä.

Kuivaaminen sopii erityisesti mustikalle, mutta myös muille pienehköille, kuivempimaltoisille marjoille, kuten variksen- ja pihlajanmarjalle. Yrtit, sienet ja omenatkin voi kuivata talven varalle. Ulkoilmassa kuivaaminen onnistuu parhaiten alkukesästä, jolloin ilmankosteus on pienimmillään.

Yrtit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin, sillä niiden kuivauslämpötila ei saa nousta yli 30 asteen. Lehdet ja varret kuivataan erikseen, mausteyrtit voidaan kuivata myös pieninä kimppuina. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki. Sisätiloissa, joissa on lämmintä ja kuivaa sekä hyvä ilmanvaihto, voi kuivata yrttien lisäksi ohutmaltoisia sieniä tai vaikkapa omenia.

Hyödynnä kodin lämmönlähteet

Monissa kodeissa on lämmönlähteitä, joiden läheisyyttä kannattaa käyttää kuivauksessa hyödyksi. Tällaisia paikkoja ovat lämpöpattereiden, jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin päällys, keskuslämmityskattilan läheisyys.  Saunan jälkilämmössä tai ilmalämpöpumpun puhallusilmassa voi saada hyviä tuloksia aikaan. Kuivattavat tuotteet levitetään ritilöitten päälle. Tärkeää on, että paikat ovat puhtaita, ilma on pölytöntä ja kiertää hyvin.

Näin kuivaat sieniä

Kerää sienet kuivalla säällä ja perkaa ne. Älä huuhtele tai liota sieniä. Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pienikokoiset, ohutmaltoiset sienet voivat olla kokonaisinakin, suuremmat on hyvä repiä kahtia.

Levitä sienet tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle. Pane ritilä kuivuriin tai lämmönlähteen yläpuolelle. Sienien kuivauslämmön tulisi pysyä koko kuivauksen ajan mahdollisimman tasaisena. Ritilöiden paikkaa ei pidä vaihdella. Sienet ovat tarpeeksi kuivia kun ne taitettaessa murtuvat (kosteutta jäljellä alle 12 %). Sopiva kuivauslämpötila on 35–40 astetta.

Pakkaa sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja pakkauspäivä. Säilytä sienet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia.

kuivatut_omenatOmenasato talteen

Kotimaiset omenat kuivataan kuorineen. Huuhdo omenat, poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat terävällä veitsellä noin 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Paras tulos saadaan kasvikuivureissa. Kuivauslämpö saa olla enintään 50 astetta.

Kuivaaminen onnistuu huoneenlämmössäkin, mutta kestää 3–4 päivää. Omenarenkaat kuivuvat ilmavasti pyykinkuivaustelineen varsiin pujoteltuina. Omenat ovat kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.

 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

05.10.2022 | Kotona

Näin laitat mökin talviteloille - muistathan tehdä nämä asiat ennen pakkasten tuloa

Tässä muistilista siitä, mitä kaikkea mökillä pitää tehdä ennen pakkasia. Samalla voit vähentää energiankäyttöä mukavuudesta tinkimättä.

14.09.2022 | Kotona

Ledit valloittavat uudenlaisia käyttökohteita

Energiapihi ledi inspiroi sisustajaa ja mukautuu hyvin uudenlaisiin valaistusratkaisuihin. Mitä tulevaisuus tuo seuraavaksi?

31.08.2022 | Kotona

Miten saan lasitetusta parvekkeesta tai terassista viihtyisän – katso vinkit

Oikeat materiaalit ja valaistus tekevät lasitetusta tilasta mukavan oleskelukeitaan. Katso, mitä on hyvä ottaa huomioon tilaa sähköistettäessä.