Uusi ihana sauna - näin lisäät saunomisen mukavuutta ja nautintoa

Takaisin

Modernissa kotisaunassa voi nauttia niin infrapunan lämmöstä kuin rentouttavista höyryistä – vaikka samalla kertaa.

Kun vielä muutama vuosi sitten kotikylpy­läs­tä haaveilevat panostivat nimenomaan pesuhuoneeseen hankkimalla sinne pore­ammeita sekä jättimäisiä sadesuihkuja, nykyisin huomio kiinnitetään löylyhuoneeseen.

Koskaan aikaisemmin ei olekaan ollut tarjolla niin paljon erilaisia saunomisen mukavuutta ja nautintoa lisääviä uutuuksia.

Olisiko siis aika uusia löylyhuone?

Paraskaan kiuas ei ole ikuinen. Vanha sähkökiuas on usein kodin pahin sähkösyöppö.

Uusi kiuas valitaan saunomistottumusten ja mieltymysten perusteella. Valintaan vaikuttavat myös saunan sisustusratkaisut, haluttu löylyn kosteuden määrä sekä kiukaan energiankulutus. Päivittäiseen saunomiseen aina valmis kiuas on hyvä valinta.

Kiukaan tehontarve määritellään löylyhuoneen koon mukaan: karkeasti saunan yhtä tilavuuskuutiota kohti tarvitaan 1 kW kiuastehoa.

Sähkökiuas voi olla pelkistetyn perinteinen tai moderni, seisoa lattialla lauteiden keskellä tai löytyä levynä seinältä. Design-­kiukaat ovat kuin taideteoksia.

HYBRIDI_kiuasSentio by Harvia -malliston iF DESIGN AWARD -palkinnon voittanut Concept R Mini Combi -designkiukaassa on hyödynnetty edistyksellistä kolmikuoriteknologiaa, jonka avulla kiukaan ulkopinta pysyy viileämpänä kuin tavallisissa kiukaissa. Concept R -kiukaat ovat tyylikkäitä joka puolelta, ja kiukaan voi sijoittaa vaikka keskelle saunaa. Saunaa voi etäkäyttää omalla älylaitteellaan. Ohjauskeskuksella saunan kosteutta ja lämpötilaa voi säätää juuri sellaiseksi kuin haluaa.

Hypridi_sauna

Infrapunan lämpöä

Infrapunasaunojen ystäville on kuivaan tilaan kalusteen tavoin asennettavien infrapunasaunojen ja lasiseen suihkukaappiin asennettavien infrapuna-höyrysaunayhdistelmien lisäksi nykyisin vaihtoehtona myös hybridisauna. Sellaisen pystyy pätevästi asentamaan omaan löylyhuoneeseensa rautakaupoissa myytävien infrapunapaneelien avulla.

Sentio by Harvia infrapunalämmittimien (350 tai 500 W) lämpötilan voi säätää asteen tarkkuudella mieleisekseen. Harvialla on myös erilaisia saunan sisustukseen sopivia selkänojaratkaisuja. Hybridisaunassa infrapunalämpöä voi käyttää joko yksin tai yhdessä kiukaan kanssa.

kiuasEroon kuivasta ilmasta

Liian kuivat löylyt ovat saunojalle kammotus. Kouvolan asuntomessuilla esiteltiin kotimainen Kastee-järjestelmä, jonka luvataan poistavan ongelman jokaisesta saunasta riippumatta siitä, onko siellä sähkö- vai puukiuas. Laitteen avulla saunaan saadaan pehmeä ilmankosteus ja perinteisen suomalaisen saunan lempeät olosuhteet: saunassa on helppo hengittää, iho ei kuivu koppuraksi ja löylyistä voi nautiskella pitempään.

Jokaiseen kiukaaseen sopiva ja myös vanhaan kiukaaseen jälkiasennettavissa oleva laite sumuttaa kosteutta kiukaan sisälle sijoitetusta sumuttimesta ja valvoo mikroprosessorin avulla järjestelmään ennalta asetettujen arvojen säilymistä. Kosteus säädetään seinälle asennettavasta säätönupista.

Kastee-järjestelmään kuuluvat putkisto-osat, suutin, ohjausmikropiiri sekä kosteus- ja lämpötila-anturit. Kastee-järjestelmän voi asentaa itse, eikä se vaadi erikoistyökaluja.

Mikä parasta, järjestelmän avulla kiuas myös kuluttaa energiaa tutkitusti jopa 25 prosenttia vähemmän, sillä saunassa voidaan pitää alhaisempaa lämpötilaa.

Sauno energiatehokkaasti

Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin sähkösyöppö. Saunomisen sähkönkulutukseen vaikuttavat saunan koko, eristys ja pintamateriaalit mutta myös saunojien määrä ja saunomistottumukset.

Mitä suurempi sauna, sitä kauemmin sitä pitää lämmittää ja sitä enemmän kuluu sähköä. Tehokas kiuas lämmittää kuitenkin saunan nopeammin, mikä pienentää sähkönkulutusta. Suositeltava löylyn lämpötila on 70–80 °C. Sata-asteinen sauna lisää saunomisen energiankulutusta jopa 30 prosenttia.

Koko perheen yhteissauna on ekologisinta saunomista!
Lähde: Motiva, kuvat: Harvia, Kastee, Lapuan Kankurit

saimaannorppa_spa

Sauna joulukuntoon

  • Puhtaassa saunassa on ihana kylpeä. Tee siis saunalle joulusiivous. Pese puuosat saunan pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Käytä pehmeää harjaa. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä, jotta puun huokoset supistuvat. Käsittele lopuksi laudesuoja-aineella.
  • Jos kaipaat saunaan uutta ilmettä, voit sävyttää lauteet tai paneelit sävyttävällä saunavahalla.
  • Varmista, että löylykauha ja kiulu ovat puhtaat ja kunnossa.
  • Saunan ilmeen uudistamiseen riittävät myös uudet, raikkaat tekstiilit.
  • Unohditko pakastaa koivuvastat? Onneksi niitä voi ostaa monien market- tienkin pakastealtaista. Voit myös kokeilla vaihtelun vuoksi jouluista havuvihtaa.
  • Valitse punaisia tai valkoisia kynttilöitä koristeeksi ja ehkä jouluista tuoksua – mitä muuta joulusaunaan vielä voisi toivoa?

Kyllä joulu nyt saa jo tulla!

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Sähköntuotannolla merkittävä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat viime vuonna lähes neljänneksen. Suomessa jo noin 85 prosenttia sähköntuotannosta on päästötöntä....

07.07.2021 | Kotona

Miten valitsen ja asennan itse älykkään turvakameran?

Älykkäiden turvakameroiden tarjonta on lisääntynyt valtavasti ja hinnat laskeneet jokamiesluokkaan. Itselle parhaan vaihtoehdon löytäminen voi olla...

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa

Aurinkosähköjärjestelmän avulla voi säästää nopeasti isonkin summan energiakuluissa. Aurinkopaneelit ovat myös helppo ja ekologinen vaihtoehto...