Tuoreiden makujen mocktailit – alkoholittomia juomia kesän marjoista ja yrteistä

Takaisin

Sanana mocktail tarkoittaa alkoholitonta drinkkiä: mock on matkimista ja tail on otettu cocktail-sanan hännästä. Vaikka aikaisemmin mocktail oli usein alkoholiton muunnelma alkoholipitoisesta drinkistä, nykyään juomia tehdään alun perin alkoholittomiksi ja samalla panostetaan aitoihin makuihin.

Alkoholittomat juomat ovat siis paitsi trendikkäitä myös terveellisiä. Lähiruoka, tuoreet maut ja itse tekeminen näkyvät mocktail-resepteissä teollisten makusiirappien korvaamisena itse tehdyillä siirapeilla sekä tuoreiden marjojen, hedelmien, yrttien ja tuorepuristettujen mehujen käyttönä juomissa. Makujen maailma on mittaamaton, kokeileminen onnistuu kotona ja maistelu on hauskaa yhdessäoloa. Ja näistä mocktail-juhlista voivat kaikki lähteä autolla kotiin!

Osaset kohdillaan

Mocktailissa eri makujen pitää sopia mukavasti yhteen. Sitrushedelmistä saa raikkaan pohjan. Esimerkiksi tuorepuristettu greippimehu tuo juomaan sopivaa kitkeryyttä. Pohjaan voi lisätä hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Sokeria tarvitaan, mutta makusiirapin voi tehdä itse tai sen voi korvata mehutiivisteellä. Hedelmien sijaan voi myös käyttää vihannesmehuja, vaikka porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta tai tomaattia. Tonic tuo juomaan hapokkuutta, mutta myös kuplavedellä juomaan saa raikkautta. Näyttävä juoma viimeistellään koristeilla.

Yksinkertaista. Ei muuta kuin kokeilemaan ja maistelemaan! Tee samalla iso kannullinen, niin juomaa riittää koko joukolle. Tässä poimintoja netistä löytyvistä resepteistä.

Mustaherukka-mocktail 

Virkistävä juoma vaikka uuden sadon mustaherukoista.  

Valmistusaineet (12annosta)

  • 1appelsiinitäysmehua
  • 2dl sokeroitua, laimentamatonta mustaherukkamehua
  • yhden sitruunan mehu (n. 0,5dl)
  • 2appelsiinia
  • 1l sitruuna-limettijuomaa (esim. Sprite)
  • jääpaloja 

Ohje 

  1. Mittaa appelsiinitäysmehu ja mustaherukkamehu kannuun. 
  2. Purista mehut sitruunasta ja toisesta appelsiinista. Poista siemenet ja lisää mehut ja puristamasi appelsiinin hedelmäliha kannuun. Leikkaa toinen appelsiini pieniksi paloiksi. 
  3. Ennen tarjoilua lisää kannuun appelsiinipalat, Sprite ja jääpalat. 

 Lähde: Valio

Puolukka-vadelma-mocktail 

Pirteän punaisen juoman voi ravistaa hillopurkissa. 

Valmistusaineet (1annos) 

  • 10cl luomupuolukkamehua 
  • 2cl sitruunamehua tuoreesta sitruunasta 
  • 2tl sokeria tai 2cl sokerilientä 
  • tuoreita vadelmia 
  • jääpaloja 
  • 8cl Tonicia 

Ohje 

  1. Mittaa kaikki raaka-aineet Tonicia lukuun ottamatta kannelliseen hillopurkkiin. 
  2. Sulje purkki ja ravista voimakkaasti, jotta sokeri sulaa ja vadelmien rakenne rikkoutuu. 
  3. Avaa kansi, lisää jäitä ja jatka Tonicilla. Koristele vadelmilla. 

Lähde: Valio

Carrot Top Sour 

Carrot Top Sourissa porkkana- ja appelsiinimehun makeus kohtaavat sitruunan terävyyden. Mocktail-ohje on oululaisen baarimestarivelhon Marko Snellmanin. 

Valmistusaineet (1annos) 

  • 4cl tuorepuristettua porkkanamehua 
  • 4cl tuorepuristettua appelsiinimehua 
  • 2cl sitruunamehua 
  • 2cl sokerisiirappia 
  • kananmunanvalkuainen 
  • koristeluun porkkanalastu 

Ohje 

  1. Mittaa kaikki ainesosat shakeriin. 
  2. Ravistele jäiden kanssa. 
  3. Siivilöi mocktail jäillä täytettyyn lasiin. 
  4. Koristele rullatulla porkkanalastulla. 

Lähde: Alko

Blue Shades of Summer 

Baarimestari Matti Karvinen on intohimoinen saunoja, joten hän kehitti mocktailin, joka sopii nimenomaan saunaan. Annoksesta riittää isommallekin saunojajoukolle. 

Valmistusaineet 

  • 200g mustikoita (tai muita kotimaisia marjoja) 
  • 1,5l sitruunalimonadia 
  • 1,5l vichyä 
  • sokerisiirappia maun mukaan 
  • jäitä 
  • koristeluun koivunoksia 

Ohje 

  1. Kaada mustikat boolimaljan pohjalle. 
  2. Kaada päälle sekä sitruunalimonadi että vichy. Sekoita ja tarkista maku. 
  3. Makeuta tarvittaessa sokerisiirapilla. 
  4. Lisää maljaan runsaasti jäitä ja koristele booli koivunoksilla.

Lähde: Alko 

Karpalo-mocktail 

Raikas janojuoma toimii myös ruoan kanssa. Koristele hauskoilla mustikka-rosmariinitikuilla. 

Valmistusaineet (2annosta) 

  • 0,5dl karpalotäysmehua 
  • 2tl vaniljasokeria 
  • 2rkl tomusokeria 
  • 3dl (maustettua) kivennäisvettä 
  • jäitä 

Rosmariinitikut 

  • 2rosmariinin oksaa 
  • 2kurkkusuikaletta 
  • 0,5dl pensasmustikoita 

Ohje 

  1. Tee halutessasi rosmariinitikut koristeeksi. Vuole kurkusta juustohöylällä kaksi pitkää suikaletta. Pujota kurkku ja mustikat rosmariinin oksiin. 
  2. Jaa karpalotäysmehu ja vaniljasokeri kahteen lasiin ja sekoita. Jos pidät makeammasta juomasta, lisää myös tomusokeri. Lisää muutama jääpala ja rosmariinitikut ja täytä lasit kivennäisvedellä. 

Lähde: K-ruoka 

Tyrnin hurmaa 

Tämä vitamiinipommi on paitsi aurinkoinen myös terveellinen. Se sopii myös aamiaiselle. 

Valmistusaineet 

  • 0,5dl tyrnimehutiivistettä 
  • 1dl verigreippimehua (puristettuna hedelmästä) 
  • rosmariininoksa 
  • 1rkl juoksevaa hunajaa 
  • Spritea 
  • ¼limettiä 
  • jääkuutioita 
  • tyrnimarjoja koristeeksi 
  • verigreipin viipale koristeeksi

Ohje 

  1. Laita rosmariininoksa ja hunaja korkeaan lasiin. 
  2. Kopauta rosmariinia muutaman kerran baarilusikalla, niin että maku irtoaa paremmin. 
  3. Kaada lasiin tyrnimehu ja verigreippimehu. Sekoittele, kunnes hunaja liukenee. 
  4. Lisää jääkuutioita ja täytä lasi Spritella. 
  5. Purista vähän limettiä ja laita mukaan limetin lohko. 
  6. Sekoita. Koristele verigreipillä ja tyrnillä. 

Lähde: Strömsön sommelieeri Ella Grüssner Cromwell-Morgan / Yle Areena 

 

 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

30.09.2020 | Kotona

Näin sato säilyy tuoreena pitkään – poimi talteen kasvisten ja juuresten säilytysvinkit

Kun kasvikset, juurekset ja vihannekset ovat parhaimmillaan, sato pitäisi saada säilymään mahdollisimman pitkään tuoreena. Mutta missä paikassa,...

23.09.2020 | Kotona

Elävä ulkotuli tuo pimeneviin iltoihin lämpöä ja tunnelmaa

Pienellä ulkotulisijalla tuot elävän tulen turvallisesti niin laiturille kuin pihamaallekin. Mutta voiko sitä käyttää missä ja miten vain?Elävässä...

16.09.2020 | Kotona

Lisää kasvivaloa vihreälle – näin pidät yrtit ja huonekasvit vehreinä

Kesällä tuoretta yrttisatoa on usein käden ulottuvilla. Ikkunalaudan ruukkurivistö puskee basilikan lehteä ja timjamin versoa sitä mukaa kuin niitä...