Naantalin asuntomessutaloissa eletään keskellä luontoa

Takaisin

Saaristomaisemaan kauniisti sulautuvat messutalot tuovat luontoelementin myös sisälle asuintiloihin. Isot ikkunat, luonnonmateriaalit sisustuksessa ja ympäristöstä haettu värimaailma tekevät kokonaisuudesta rauhallisen. Laajat terassit ja upeat kesäkeittiöt jatkavat tilaa suoraan luonnon helmaan. Paljon mielenkiintoista löytyi messualueelta. Tässä joitakin esimerkkejä.

ruokakomeroRuokakomeroiden paluu

Avokeittiön armollinen lisä on ruokakomero, johon voi hätätilanteessa työntää nopeasti kaiken ylimääräisen. Se on loistava paikka myös kodin pienille laitteille leivänpaahtimesta yleiskoneeseen. Ruokakomerossa myös kierrätysastiat ovat sopivasti käsillä.

 

 

 

sauna2

Saunat näköalalla

Sauna from Finland valitsi Aurinkolinnan saunan elämyksellisimmäksi.  Näkymät saunasta ovat vertaansa vailla ja leveillä lauteilla mahtuu myös pitkälleen. Epäsuora valaistus ylälauteen alla tuo tunnelmaa saunaan pimeinä vuodenaikoina. Luonnonläheiset materiaalit, puu ja lasi olivat suosittuja muissakin saunoissa.

sauna3

IMG20220714131648

sauna4

Sähkökalusteet osana sisustusta

Parhaimmillaan pistorasiatkin sopivat hyvin kodin värimaailmaan ja toimivat myös tasoitepintojen kanssa. Kuvassa Schneider Electricin Exxact-sarjaa.

keittio2

valaistu_hyllykko

makuuhuone

IMG20220714134239

Epäsuora valaistus korostaa  

Hyvin suunnitellun valaistuksen avulla saa paljon aikaan. Pimeähkö käytävä saa uutta eloa ja kylpyhuonekin leppoisaa kylpylätunnelmaa.

KHH

Älykästä kierrätystä

Asuntomessualueella on käytössä korttelikeräys, yhteinen jätteiden keräyspiste, jossa roskapussin tuojakin tunnistetaan. Monipuolisessa kierrätyspisteessä on paikka kodin tärkeimmille jätteille – biojätteelle, paperille, metallille, kartongille, lasi- ja muovipakkauksille sekä energiajätteelle.  Jäteastiat ovat lukittuja ja avautuvat asukkaiden sähköisillä, asuntokohtaisilla avaimilla. Keräyspisteen astioiden täyttymistä seurataan etäyhteydellä ja palosensorit seuraavat lämpötilaa ja varoittavat mahdollisesta palovaarasta. Tulevaisuudessa jäteastia voi myös punnita asukkaan tuoman jätteen, jolloin jätemaksut voidaan sitoa tuotetun jätteen määrään.

roskikset

Rottinki pitää pintansa

Luonnonläheinen ja rouhea rottinki sopii hyvin sisustukseen ja muihin luonnonmateriaaleihin, vuodesta toiseen.

rottinkivalaisimet

olohuone_pinnat

ruokahuone_valaisin

Itse tehdyt huonekalut

Pöydän jalat ovat mäntyä ja tehty liimapuulevystä. Pöydän kantena toimii lasilevy. Sisustusarkkitehti Tapio Anttilan suunnittelemia DIY-huonekalusarjaan kuului erilaisia pöytiä, hyllykkö ja sänky. Ohjeet ja tarvikkeet löytyvät kotoisasti K-Raudasta.

keittio

Työtehoseuran valinta toimivimmaksi keittiöksi

Työtehoseuran mielestä Rauhalanrinteen keittiössä kodinkoneet ovat hyvällä käyttökorkeudella. Jätelajitteluun on runsaasti tilaa ja biojäteastia on sekä saarekkeessa että altaan vieressä, heti työpöytätason alapuolella. Suuressa saarekkeessa on keittotaso ja toinen keittiön vesipisteistä. Saarekkeessa on tilaa istumiseen, joka helpottaa keittiöaskareissa ja myös muissa istumatöissä sekä ruokailussa. Astiankuivauslaatikko on altaan vieressä, ja altaan yläpuolella oleva ikkuna tuo tilaan luonnonvaloa ja avaruutta. Työpöytä- ja säilytystilaa on runsaasti ja keskeisimmissä kalusteovissa on avaamista helpottavat vetimet.

venesatama

Energiaa auringosta

Asuntomessualueella on yhteinen maa-aurinkovoimala, jonka paneeleiden tuottama sähkö syötetään älymuuntamoon ja sieltä edelleen sähköverkkoon.  Älymuuntamon yhteydessä sijaitsee akusto, jota ohjataan energianhallintaohjelmistolla. Aurinkoiseen aikaan akustoa ladataan päivällä ja sen varaus puretaan esimerkiksi yöaikaan, kun alueen asukkaat lataavat sähköautojaan. Talvella akustoa ladataan yöaikana sähköverkosta sähkön ollessa halvimmillaan ja puretaan sähköverkkoon kalliimman sähkönhinnan aikana. Akustossa pidetään koko ajan sen verran kapasiteettia, että sähkökatkon sattuessa sen avulla saadaan alueen katuvalovalot pidettyä päällä. Pimeinä vuodenaikoina tämä luo turvallisuutta alueen asukkaille.

Paneeleiden yhteenlaskettu teho on noin 100 kWp. Vuositasolla aurinkovoimala tuottaa sähköä noin 88000 kWh. Aurinkopaneelit ovat kaksipuolisia, eli ne ottavat energiaa sekä ylhäältä että alhaalta. Kaksipuolisten paneelien hyötynä on se, että ne keräävät energiaa myös alapinnalta eli veden ja lumen heijastumista.

Lisäksi isossa osassa kohteen taloista on omat aurinkopaneelit, joiden tuottama sähkö käytetään taloissa.  Optimaalisen paisteen aikana Naantalin Asuntomessualueen aurinkopaneelien sähköntuotto voi olla suurempi kuin alueen asukkaiden sähkönkulutus.

aistija

Kesämökin hankinta on nyt helppoa

Mökin voi tilata valmiina ja paikalleen asennettuna. Tarjolla on jo vaihtoehtoja hulppeista hirsihuviloista kevyisiin ja edullisiin kesäasuntoihin, jotka voi laittaa vaikkapa lisätilaksi tai etätyöpisteeksi pihalle.

 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

05.10.2022 | Kotona

Näin laitat mökin talviteloille - muistathan tehdä nämä asiat ennen pakkasten tuloa

Tässä muistilista siitä, mitä kaikkea mökillä pitää tehdä ennen pakkasia. Samalla voit vähentää energiankäyttöä mukavuudesta tinkimättä.

14.09.2022 | Kotona

Ledit valloittavat uudenlaisia käyttökohteita

Energiapihi ledi inspiroi sisustajaa ja mukautuu hyvin uudenlaisiin valaistusratkaisuihin. Mitä tulevaisuus tuo seuraavaksi?

31.08.2022 | Kotona

Miten saan lasitetusta parvekkeesta tai terassista viihtyisän – katso vinkit

Oikeat materiaalit ja valaistus tekevät lasitetusta tilasta mukavan oleskelukeitaan. Katso, mitä on hyvä ottaa huomioon tilaa sähköistettäessä.