Sähköntuotannolla merkittävä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Takaisin

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat viime vuonna lähes neljänneksen. Suomessa jo noin 85 prosenttia sähköntuotannosta on päästötöntä. Vesivoiman ja tuulivoiman tuotannot ovat ennätyslukemissa.

Energia-ala on sitoutunut energiatuotannon päästöjen puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä. Vihreällä tiellä ollaan hyvässä vauhdissa. Viime vuonna koko energiantuotannon kokonaispäästöt laskivat 20 prosenttia, sähkön osalta 24 prosenttia. Kymmenen viime vuoden aikana sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet alle neljäsosaan lähtötasosta. Laskun taustalla vaikuttavat vahvasti fossiilisen tuotannon korvaaminen tuulivoimalla ja siirtyminen turpeesta hakkeeseen sähkön ja lämmön yhteistuotannossa.

pieni poika taustalla tuulimyllyt

Päästötön sähköntuotanto kasvaa nopeasti

Tuuli on uusiutuva energianlähde, eikä tuulivoimatuotannossa synny suoria päästöjä ilmaan, veteen tai maahan. Tuulivoiman rakentaminen on kasvanut vauhdikkaasti. Viime vuonna sähköä tuotettiin tuulivoimalla jo 7 780 GWh, joka oli 12 prosenttia sähköntuotannosta. Kasvua edellisvuoteen oli lähes 30 prosenttia. Tuulivoiman tuotannon osuus kokonaissähköntuotannosta nousi ensimmäistä kertaa yli 10 prosentin.

Suurin osa päästöttömästä sähköstä tuotetaan edelleen ydinvoimalla ja vesivoimalla. Ydinvoiman osuus on pysynyt vakiona, kun taas vesivoiman osuus nousi hyvien tuotanto-olosuhteiden ansiosta viime vuonna peräti 27 prosenttia.

Vesivoiman merkitys säätövoimana kasvaa

Hiilivapauden myötä yhä kasvava sähköntuotannon riippuvuus sääolosuhteista tuo haasteita sähkön riittävyydelle ja tuotannon kyvylle vastata sähkön kysyntään oikea-aikaisesti. Sähkön varastointi suuressa mittakaavassa on vielä vaikeaa.

Pohjolassa on kuitenkin runsaasti vesivoimaa, jolla tuotantoa voidaan nopeasti säätää. Vettä voi varastoida. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä totesi Uutissuomalaisen debatissa, että Suomen oman säätökykyisen vesivoiman arvo ja merkitys kasvavat edelleen. Ydinvoima ja yhteistuotantosähkö takaavat hyvän perustan sähkön riittävyydelle. Vesivoima on sähköjärjestelmän kruununjalokivi, jonka edellytyksiä ei saa heikentää.

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat 24 prosenttia

Sahkontuotannon_hiilidioksidipaastot

SÄHKÖN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT:

  • 4,1 Mt vuonna 2020
  • 5,5 Mt vuonna 2019
  • 6,9 Mt vuonna 2015
  • 19 Mt vuonna 2010

– Laskua edellisvuoteen 24 %
– Päästöt laskeneeet viimeisen 5 vuoden aikana 40 %
– Päästöt laskeneet viimeisen 10 vuoden aikana 78 %

Tuulivoima uuteen ennätykseen:

Kapasiteetti kasvoi 13 prosenttia ja tuotanto 29 prosenttia

Tuulivoiman_kasvu

Hiilineutraali sähköntuotanto ennätystasolla

Sahkontuotanto19-20

 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Aurinkosähkön hiilijalanjälki on energiamuodoista pienimpiä

Onko aurinkosähkövoimala todella niin ekologinen, puhdas ja eettinen kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää?

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa

Aurinkosähköjärjestelmän avulla voi säästää nopeasti isonkin summan energiakuluissa. Aurinkopaneelit ovat myös helppo ja ekologinen vaihtoehto...

Säädä koti kesäasentoon loman ajaksi – säästyt turhalta sähkönkulutukselta

Tee nämä asiat kotona, kun olet pitemmän ajan mökillä tai matkoilla.