Solarigo – aurinkosähköä yrityksille

Takaisin

– Vaikka aurinkosähkön käyttö on Suomessa viime vuosina vahvasti kasvanut, sen käyttömahdollisuuksista on hyödynnetty vasta promilleja, sanoo Lumme Energian tytäryhtiön Solarigon toimitusjohtaja Antti Koskelainen. Koskelaisen johtama Solarigo on erikoistunut nimenomaan teollisuuden, kaupan ja palvelualan yritysten aurinkovoimalaratkaisuihin.

Yhtiö on viime vuosina toimittanut puolensataa isoa aurinkovoimalaa kaupan ja palvelualan yrityksille. Pienimmät ovat olleet 50 kWp:n voimaloita, mutta suurimmat ovat jo megawatti-luokan voimaloita eli yli 1 000 kWp. Esimerkiksi Nurmoon Atrialle Solarigo on toimittanut voimalakokonaisuuden, jossa on 22 000 aurinkopaneelia. Pinta-alaltaan se vastaa yli yhdeksää jalkapallokenttää. Voimalan teho on 6000 kWp.

LUMME_AnttiKoskelainenSe on Pohjoismaiden suurin aurinkovoimala eikä toimitusjohtaja Antti Koskelainen näe rajaa voimalakoolle. Kapasiteetista on käytössä vasta promillen osia. Suomessa on 60 000 sellaista kiinteistöä, joiden katolle voidaan aurinkopanelisto asentaa.

– Suomessa katot tai maa-alueet eivät ole rajoitteena. Kysymyksessä on pääomavaltainen toimiala. Esimerkiksi 150 kWp voimalainvestointi maksaa noin 100 000 euroa. Investoinnin takaisimaksuaika on noin 10 vuotta, kertoo Koskelainen.

Solarigo on erikoistunut suurten aurinkovoimaloiden rakentamiseen. Koskelaisen mukaan yrityksiä kiinnostaa oman hiilijalanjäljen pienentäminen ja auringosta saatavan energian käyttö. Myös teollisuus on alkanut kiinnostua uusiutuvasta aurinkoenergiasta.

Solarigo on pystyttänyt mm. Tokmannin ja Halpa-Hallin kauppaketjujen myymälöiden katoille aurinkovoimaloita. Kaupan ja palvelualan yrityksille ympäristövastuullisuudesta on kuluttajien suuntaan tullut kilpailuvaltti.

Yritykset lisäävät konkreettisilla teoilla uusiutuvaa energiaa. Kaupassa ja palvelualan yrityksissä sähkön käyttö ajoittuu niin, että kauniina, aurinkoisena päivänä liikkeen kylmälaitteet käyvät täysillä. Pakastealtaita ja kylmäkaappeja jäähdytetään ja kiinteistön sähkönkulutus on suurimmillaan.

– Kun on suurin sähkönkulutus, silloin myös aurinko paistaa. Aurinkoisena päivänä aurinkosähkön tuotanto on korkeimmillaan ja yritys saa siitä suurimman hyödyn, Antti Koskelainen perustelee.

Suurin osa aurinkopaneeleista asennetaan kiinteistön katolle, jolloin paneelit varjostavat kattoa ja auringon säteilylämpö katolle on pienempi.

Mutta – Koskelaisen mukaan varsinainen pihvi tuleekin katolla olevien aurinkopaneelien tuottamasta sähköenergiasta.

– Aurinkoisena kesäpäivänä se voi edustaa 75, jopa 100 prosenttia kiinteistön sähkön tarpeesta. Mutta vuositasolla pimeän syksyn ja talven takia aurinkosähkö edustaa noin 15 prosenttia vuotuisesta sähkön hankinnasta, Koskelainen sanoo.

Solarigo tarjoaa yrityksille sopimuspohjaista aurinkoenergian tuotantoa. Siinä asiakas maksaa vain palvelusopimuksen mukaista kiinteää hintaa aurinkosähköstä ja Solarigo omistaa, rahoittaa ja huoltaa aurinkovoimajärjestelmän.

Solarigo Systems Oy
Toimitusjohtaja, Antti Koskelainen
antti.koskelainen@solarigo.fi
+358 (0) 40 726 7673
www.solarigo.fi

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Sähköntuotannolla merkittävä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat viime vuonna lähes neljänneksen. Suomessa jo noin 85 prosenttia sähköntuotannosta on päästötöntä....

09.06.2021 | Asiakkaana

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa

Aurinkosähköjärjestelmän avulla voi säästää nopeasti isonkin summan energiakuluissa. Aurinkopaneelit ovat myös helppo ja ekologinen vaihtoehto...