Puheenjohtaja Jani Mäntylä: Tästä selvitään yhdessä

Takaisin

Kulunut kausi oli Kankaanpään Mailalle monella tavalla poikkeuksellinen. Odotukset olivat korkealla, kun Superin joukkueen menestykseen oli tähdätty määrätietoisesti jo useamman kauden jatkuneella projektilla. – Yllätyksellinen kausi ja lopulta tavoitteisiin pääseminen jäi aika pienestä kiinni, mutta niinhän urheilussa usein tapahtuu. Tästä kuitenkin mennään eteenpäin, tehdään töitä ja pidetään maltti mukana toiminnassa, linjaa Mäntylä.

puheenjohtaja Jani MäntyläIsot muutokset kauden aikana

Vuoteen lähdettiin luottavaisina. Kasassa oli joukkue, jolla oli hyvät menestymisen edellytykset. Sitten tuli korona, joka laittoi koko sarjaa koskevat suunnitelmat jäihin ja jätti seurat epätietoisuuteen siitä, mitä tulee tapahtumaan. Harjoitukset keskeytettiin, päätösten teko venyi touko–kesäkuun vaihteeseen ja runkosarja pelattiin kahdessa kuukaudessa heinä–elokuussa. Isoja yleisötapahtumia koskevat määräykset toivat rajoituksia yleisömääriin ja edellyttivät lisää väkeä järjestelyihin. Toiminnan tuottojen ennakoitiin putoavan rajusti ja pelaajasopimukset oli neuvoteltava uusiksi. – Exceleitä on viime kesänä saanut pyöritellä. Kävimme avoimesti tilanteen läpi joukkueen kanssa ja hienosti porukka pysyi kasassa, Mäntylä heittää kiitoksensa.

Pesäpallokaupunki

Muualla Suomessa Kankaanpää tunnetaan pesäpallosta. Se yhdistää myös oman kaupungin ihmisiä ja maakuntaa vähän laajemminkin. Valtakunnan ykkössarjassa pelaaminen alkoi yli 50 vuotta sitten ja junioritoiminta tuottaa uusia pelaajia niin, että kaikissa ikäluokissa pelaa KaMan nuoria. Viime kaudella Superpesiksen seuroissa pelasi 19 Kankaanpäästä lähtöisin olevaa pelaajaa. Tilannetta kuvaa hyvin se, että n. 11 000 tuhannen asukkaan kaupungissa on parhaimmillaan katsomossa ollut yli 3 800 ihmistä. – Kyllä perinteet on se liima, joka pitää meidät liikkeessä. Itsekin aloitin pesäpallon 7 vuotiaana ja jatkoin aina Helsinkiin opiskelemaan siirtymiseen asti. Sitten oli joitakin vuosia taukoa ja palasin taas seuratoimintaan omien lasten tullessa peleihin. Samankaltainen historia on täällä monella muullakin, kertoo Mäntylä.

Hutunkeitto ennen peliä

Tehdään talkoilla

Kankaanpään Mailassa puheenjohtajan rooli ei ole toimia muiden käskyttäjänä vaan enemmänkin olla tekijöiden rivissä. – Edustusjoukkue tekee ammatikseen tätä työtä ja he saavat siitä palkkaa. Myös kioskimyyjät saavat meillä korvauksen, mutta muuten teemme työt talkoilla. Esimerkiksi palkattua toiminnanjohtajaa meillä ei ole, summaa Mäntylä. – Melkein joka päivälle on joku pesäpalloon liittyvä merkintä kalenterissa, mutta en koe sitä raskaana. Omat työt on tietysti pystyttävä hoitamaan niin että työnantaja on tyytyväinen.

TulostauluYhteistyökumppanit tärkeitä

Seuran sponsorointipolitiikka on selkeä. KaMa:n ”pesäpalloperheeseen” kuuluu kiinteästi pelaajat, yhteistyökumppanit, paikkakunnan asukkaat, seura-aktiivit ja juniorit. Jokainen ryhmä on välttämätön lenkki toiminnassa ja tämän ketjun yhteistyöstä syntyy lisäarvo, josta kaikki hyötyvät. Yhteistyökumppanit mahdollistavat pelaamisen valtakunnan ykkössarjassa. Se tuo näkyvyyttä ja elämyksiä, jotka innostavat nuoria harrastamaan sekä kokoavat paikkakunnan ihmisiä yhteen kannustaman omia urheilijoitaan.

Talous haasteena

Suomalainen urheiluyleisö on menestys­hakuista. Kun oma joukkue pärjää, käydään katsomassa pelejä, mutta tappioiden jälkeen katsomoissa on tyhjiä paikkoja. Valtakunnan media seuraa herkemmin kärkikamppailuja ja tuottaa samalla parem­paa näkyvyyttä ykkösseuroille. – Isojen seurojen budjetit voivat olla kolminkertaisia pienimpiin verrattuina. Ja me olemme siellä pienimpien joukossa, sanoo Mäntylä. Isoilla seuroilla on paremmat resurssit pelaajien hankinnassa ja on luonnollista, että pelaajat menevät mieluiten niihin. Joukkuepeleissä tiedetään kuitenkin, että menestystä ei voi ostaa pelkästään rahalla. – Meillä on vahva juniorityö, jonka kautta tulee paljon uusia pelaajia, joko meille tai muihin seuroihin. Lupaavien nuorien pelaajien täsmähankinnoilla voimme rakentaa menestyvän joukkueen, vaikka budjettia ei ole mahdollista jatkuvasti kasvattaa.

Tuloista noin neljännes tulee pääsylipuista ja kolme neljännestä kumppanisopimuksista. – Meillä on hyvä yhteistyö kumppaneidemme kanssa, toivottavasti hekin selviävät tästä poikkeuksellisesta tilanteesta ja voivat olla jatkossakin mukana toiminnassa.

Junnut kentällä

Yhteistyö jatkuu Lumme Energian kanssa

– Lumme Energia on meille luonteva yhteistyökumppani, sillä toiminnastamme löytyy paljon yhteistä. Me molemmat haluamme tavoittaa kaikki tämän alueen asukkaat ja tuottaa heille hyödyllisiä palveluja. Haluamme olla rakentamassa sitä yhteisöllisyyttä, jolla voimme menestyä tulevaisuudessa. Vastuullisuus on toinen tärkeä asia. Nyt on tehtävä sellaisia tekoja, että elinympäristömme pysyy kunnossa. Olemme käynnistäneet Lumme Energian kanssa yhdessä tehtävän Syöksy-hankkeen, jonka tavoitteena on meidän hiilijalanjäljen puolittaminen vuoteen 2023 mennessä. Hankkeessa on nyt käynnissä suunnitteluvaihe ja käytännön toimiin päästään varmasti jo ensi vuonna, toteaa Mäntylä. Pesäpalloseura ei ehkä ole suurin päästöjen tuottaja, mutta pystymme kuitenkin tekemään paljon. Oman hiilikuorman pienentämisen lisäksi voimme olla esimerkkeinä ja innostaa kaikkia toiminnassa mukana olevia tekemään kestäviä valintoja myös kotona ja työpaikoilla.

 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

02.06.2021 | Vapaalla

Näin valitset oikeanlaisen kylmälaitteen mökille

Olipa mökki sitten täysin varusteltu kakkosasunto tai sähköistämätön piilopirtti, ilman jääkaappia siellä ei pitkään pärjää. Tässä asiantuntijoiden...

28.05.2021 | Vapaalla

Elämän energiaa etsimässä

Elämän Energiaa Etsimässä -sarjassa seikkaileva Reetta kertoo millainen on hänen normaali päivänsä ja mistä hän unelmoi. Kysymyksistä tietenkin...

05.05.2021 | Vapaalla

Pikalatauspisteet helpottavat pitkän matkan liikkumista sähköautolla

Täyssähköautolla pidempiä matkoja taittaessa pikalatauspisteet ovat ehdottomia matkan sujuvuuden kannalta. Pikalatauspisteet mahdollistavat nopean...