Suklaakonvehdit ja joulu ovat lyömätön yhdistelmä – tässä ohjeita herkkujen valmistamiseen

Takaisin

Suussa sulavan herkun voi helposti loihtia itsekin, ja se voittaa täysin pistein kaupan tarjoushyllyjen konvehdit niin maussa, ulkonäössä kuin terveellisyydessäkin.

Suomalaiset ovat suklaakansaa ihan tutkitusti, sillä Fazerin Sininen valittiin tänäkin vuonna Suomen arvostetuimmaksi brändiksi. Fazerin suklaan juuret ulottuvat vuoteen 1922, joten ihan ohimenevästä ihastuksesta ei ole kyse. Suklaata ei pelkästään syödä, vaan sitä käytetään flavonoidiensa ansiosta myös terveydenhoitoon. Tumman suklaan terveysvaikutuksia on maailmalla tutkittu paljon, ja parhaillaan on Suomessakin menossa tutkimus, jossa selvitetään tumman suklaan vaikutuksia vanhusten muistiin, ajattelukykyyn ja veren rasva-arvoihin.

Tumman suklaan ystävänä uskon sinisilmäisesti kaikkiin sen hyviin vaikutuksiin. Aionkin korvata osan kahvipöydän pikkuleivistä itsetehdyllä tai itse tuunatulla suklaalla. Jos se ei vaikuta suotuisasti suoraan terveyteeni, niin ainakin mielenterveyteeni. Juuri keksimäni sananlaskun mukaisesti ”Kun suklaa sulaa suussa, käväisee mieli kuussa.”, käyn suklaan kimppuun ja (mielen)terveyttä hoitamaan.

Temperointi maksaa vaivan

Aloitin suklaan tuunauksen 65 prosenttisen valmissuklaan temperoinnilla. Temperoinnin ansiosta suklaa säilyy kiiltävänä huoneenlämmössä eikä sula heti sormiin. Temperoinnissa kaksi kolmasosaa suklaasta sulatetaan varovasti vesihauteessa ja yksi osa pilkotaan pieneksi muruksi. Ideana on se, että muruseosta ei lämmitetä, vaan se sulatetaan pikkuhiljaa sulan suklaan avulla. Tämä vaihe ottaa jonkin verran aikaa, ja jouduinkin koekeittiössäni lämmittämään sulaa suklaata hetken lisää, että se jaksoi sulattaa kaikki murut.  

Terveellisiä konvehteja

Suklaanvalmistusbuumi lienee jo sen verran ohi, ettei silikonisia muotteja löytynyt paikallisista tavarataloista. No, ei hätää. Kotoa löytyi nimittäin jääkaapin mukana tulleita munahyllyn munanpitelijöitä. Niiden koperot sopivat vallankin mainiosti suklaamuoteiksi. Täytin muotin puoleen väliin suklaalla, painoin osaan kuivattuja viikunan palasia ja osaan luomulakritsin palasia ja lakritsijauhoa. Täytteiden päälle kaadoin vielä suklaamassaa, jonka tasoittelin lastalla sileäksi. Konvehdeista tuli kauniin kiiltäviä ja herkullisen makuisia ”pikkuleipiä”. Lakritsin, lakritsijauhon ja suklaan liitto herautti erityisen antoisasti veden kielelle.

Koristeellisia suklaakeksejä

Konvehdeista yli jääneestä suklaasta valuttelin leivinpaperin päälle pieniä länttejä, joihin asettelin vikkelin sormin erilaisia kuivattuja hedelmiä, pakastekuivattuja marjoja, raakakaakaonipsejä ja lakritsipaloja. Sekaan tömpsäyttelin lakritsi- ja matcha-jauheita. Päällysten laittaminen pitää tehdä nopeasti, koska jähmettyneeseen suklaaseen päällykset eivät enää tartu kiinni. Tällaiset avokonvehdit olivat erittäin helpot tehdä, erilaisia makuyhdistelmiä sai näppärästi useita ja kaiken kukkuraksi niistä tuli syötävän kauniita!

Raakasuklaita pikkuvuokiin 

Seuraavaksi valmistin raakasuklaata valmispakkauksen aineksista. Tuunasin perusmassaa lisäämällä joukkoon ruokalusikallisen hunajaa ja raakakaakaonibsejä. Ja koska lakritsi tuo niin mainiota tvistiä suklaaseen, lisäsin massaan vielä pieniä lakritsin palasia sekä maistelun perusteella kaikkiaan kolme teelusikallista luomulakritsijauhetta. Massan annostelin pieniin karkkimuotteihin. Näistäkin tuli slurps… niin himskatin hyviä.

Vinkkejä suklaatehtailuun 

Valmiin suklaan tuunaaminen erilaisiksi konvehdeiksi onnistuu vähän tumpelommaltakin kokilta. Innostus ja hyvät ideat ovat taitoja tärkeämpiä avuja. Sula suklaa jähmettyy melko nopeasti, joten suosittelen makuyhdistelmien miettimistä ja lisukkeiden pilkkomista valmiiksi. Hyviä aineksia löytyy erilaisista herkkukaupoista tai marketeista. Rusinat, kuivatut karpalot, pähkinät yms. ovat helposti kaikkien saatavilla. Konvehtien lisäksi takuuvarma namupalanen kahvipöytään on vanha kunnon Rockyroad, jossa suklaamassaan sekoitetaan reilusti purtavaa, kuten rusinoita, pähkinöitä, vaahtokarkkipalasia ja riisimuroja. Valmis massa kaadetaan vuokaan ja leikataan jähmettyneenä sopiviksi paloiksi. Suolapähkinät ja suolainen kinuski ovat myös messevä yhdistelmä suklaan kera. Rohkeasti vaan kokeilemaan, ja jos aiot tarjota suklaita joulupöydässä, niin tee ihmeessä reilu satsi, muuten herkut hupenevat jo maistellessa!

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Loisteputket ledeiksi - katso tästä, mitä pitää ottaa vaihdossa huomioon

Led-valoputkilla on monta etua verrattuna loisteputkiin. Ne ovat ympäristöystävällisempiä, pitkäikäisempiä, energiapihejä ja turvallisia, ja niitä on...

22.09.2021 | Kotona

Tarkistuslista talveen – valmistele talo lämmityskauteen

Olipa talo uusi tai vanha, on hyvä valmistella se hyvissä ajoin pakkaskauteen. Katso muistilista asioista, jotka on hyvä laittaa kuntoon ennen...

15.09.2021 | Kotona

Halogeenit korvataan nyt led-lampuilla – tutustu lamppujen energiamerkintään

Halogeenien hajotessa tilalle löytyy kaikin tavoin toimivampi led-lamppu. Tässä vinkkejä oikeanlaisen lampun valintaan. Tutustu ostoksilla myös...