Tori tarjoaa elämyksiä

Takaisin

Tori on perinteikäs paikka Kankaanpäässä. Vielä nykyisinkin torstait ovat vilkkaita toripäiviä ja Yrittäjäyhdistyksen järjestämät lauantaitorit ovat elävöittäneet mukavasti keskustan katukuvaa. – Torilla on ihan omanlainen tunnelma ja kun väkeä käy torilla niin siitä hyötyvät myös keskustan yritykset, sanoo Elina Kivikoski, joka pyörittää torin laidalla sijaitsevaa Kahvila Postellia.

Lauantaitori on ollut Kankaanpään Yrittäjien vastuulla jo 90-luvun alusta lähtien. Hoidamme myyntipaikkojen markkinoinnin, varaukset, tarvittavat lupa-asiat ja valvonnan. Mukana toiminnassa meillä on hyviä kumppaneita. Tänä vuonna Kankaanpään urheilusukeltajat ovat vastanneet torivalvonnasta. Torivalvonnan kustannuksista vastasi Lumme Energia ja oli näin mahdollistamassa toripäivien toimintaa. Normaalistikin lauantaitorit ovat olleet teemallisia ja toteutettu yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Mukana on ollut nuorisoseuran näyttelijöitä, urheiluseuroja, harrastajaryhmiä, seurakunta jne. Viime kesänä lauantaitorien tapahtumat peruttiin koronan takia, mutta toivottavasti tilanne palaa taas normaaliksi ensi vuoteen mennessä.

– Torille tullaan myös naapurikunnista ja kauempaakin. Heinäkuussa täällä liikkui paljon matkailijoita ja kesäasukkaita. Myyjinä on paikkakuntalaisia kauppiaita, mutta ammatikseen torikauppaa tekeviä yrittäjiä tulee kauempaakin. Myynnissä on perinteisiä torituotteita, kuten kukkia, tuoretuotteita, käsitöitä, leivonnaisia ja muita herkkuja. Ostajat ja myyjät vaihtavat kuulumisia, hinnoista ja tuotteista kysellään ja kauppaa käydään hymyssä suin. Torikaupassa on mukana tarinat ja se on hyvä vastapaino marketeille, joiden hyllyiltä löytyy tietysti enemmän tuotevalikoimaa mutta ehkä vähemmän elämyksiä. Elävä tori on paikkakunnan rikkaus ja sen säilyttämiseksi kannattaa tehdä töitä. Torilla voisi ehkä olla vielä enemmän penkkejä ja istuskelijoita, miettii Elina.

Kankaanpaan_tori_kuva_Aimo_Haapakoski

Aktiivinen yrittäjäyhdistys arvostaa hyvää yhteistyötä

Kankaanpään yrittäjissä on jäseniä noin 250. – Pienessä kaupungissa pidetään yhtä ja yritykset voivat tukea toistensa toimintaa. Jos on ongelmia voi kysellä muilta ja aina joku tietää. Yhteistyötä pitää rakentaa ja se vaatii tietysti viitseliäisyyttä, mutta siitä saa myös voimaa ja kaikki hyötyvät, kiteyttää Kivikoski.  Erityiset kiitokset lähtevät Lumme Energian lisäksi myös kaupungin suuntaan. – Yhteistyö on erittäin hyvää. Hyvät kaupat Kankaanpäästä on jo vuosia jatkunut yhteinen projektimme, jonka avulla elävöitämme kaupunkikuvaa. Lauantaitorit ovat yksi osa tätä kehitystyötä, mutta siihen sisältyy paljon muutakin. 

Postelli, vanha tiilirakennus

Kaupungin kaunein rakennus

Postelli toimii 40-luvulla rakennetussa punatiilisessä talossa torin laidalla. Kellarikerroksessa on leipomo, jossa valmistuu myyntiin tulevat konditoriatuotteet. Katutasossa on kahvila sekä myymälä ja yläkerrassa kokous- ja näyttelytilat. – Talo on alkuaan rakennettu Postin toimipaikaksi ja sen punatiiliset seinät muistuttavat Kankaanpäässä toimineista tiilitehtaista, jotka ovat osa kaupungin historiaa. Ajatus käden taidon talosta lähti liikkeelle Postin jälkeen talossa toimineesta Taitotiimi-osuuskunnasta. Itse talo, aikaisemmat toimijat ja nykyinen toimintahan on perinteistä käsityötä. Kahvila- ja konditoriatuotteiden lisäksi meillä on myynnissä käsitöitä ja lahjaesineitä sekä ajoittain järjestettäviä taidemyyntinäyttelyitä. Kahvilatoiminnan lisäksi Postelli tarjoaa pitopalvelua, joka ei Kivikosken mukaan ole vielä kovin laaja, mutta kehittynyt mukavasti viime vuosina.

Leipurista yrittäjäksi

Elina Kivikoski on koulutukseltaan leipuri-kondiittori. Oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi noin 10 vuotta sitten kun työt varuskunnassa loppuivat. – Tämä talo oli silloin tyhjillään ja ajattelin että se palvelisi kaupunkiakin paremmin, kun siellä olisi elämää.  Vaikeimmat vuodet ovat toivottavasti jo takana mutta aina ei ole helppoa. Kahvilayrittäjän työ on sitovaa ja tuntuu joskus raskaalta mutta ihmisten parissa työskentely on palkitsevaa. Postelli työllistää tällä hetkellä vakituisesti 3 henkilöä. Yrittäjä ei voi jäädä paikalleen, työn ohessa Elina opiskelee nyt matkailualaa. Hänet valittiin viime vuonna Kankaanpäässä Vuoden yrittäjäksi.

Elinan perheeseen kuuluu mies ja 4 lasta. Hän tunnustautuu intohimoiseksi sähköpyöräilijäsi. – Asumme 15 km päässä Karhusaaressa, joten työmatka sopisi hyvin pyörällä tehtäväksi. Autoa kuitenkin tarvitaan tavaroiden hakuun, joten pyöräilyt ovat vielä kuuluneet vapaa-aikaan. Kesällä menimme mieheni kanssa junalla Parkanosta Vaasaan pyörät mukana. Ajaminen korkealla meren pinnasta olevalla, yli kilometrin pituisella Raippaluodon sillalla oli hieno kokemus. Matkaa mittariin tuli kaikkiaan 105 km, ja akkua ladattiin samalla kun itsekin käytiin syömässä. 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

24.04.2024 | Energiaa

Sisäilmasta parempaa ilmanpuhdistimien ja kostuttimien avulla

Keväällä siitepöly ja katupöly aiheuttavat oireita allergioista ja hengityselinsairauksista kärsiville. Talvella kiusaa kuiva huoneilma. Laitteista...

17.04.2024 | Energiaa

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon? – hyödyt ja tarvittavat toimenpiteet

Ilmalämpöpumppu tuo kerrostaloasumiseen uutta mukavuutta ja helpotuksen kesähelteisiin. Näin asiat hoidettiin Liena Silenin ja Raimo Ala-Mäyryn...

10.04.2024 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....