Elävä ulkotuli tuo pimeneviin iltoihin lämpöä ja tunnelmaa

Takaisin

Pienellä ulkotulisijalla tuot elävän tulen turvallisesti niin laiturille kuin pihamaallekin. Mutta voiko sitä käyttää missä ja miten vain?Elävässä tulessa on jotakin taian­omaista. Se vangitsee katseen ja rauhoittaa. Tulen äärellä tihenevästä pimeydestä voi nauttia niin yksin kuin suuremmallakin porukalla. Tulen kajo valaisee ja lämmittää.

Pihatakka on suuren pihamaan ja pation tehokas lämmittäjä. Monen pihakeittiön yhteydestä löytyy jo muurattu grilli tai jopa pizzauuni.

Aivan kaikenkokoisille pihoille suurta ulkotulisijaa ei kuitenkaan voi muurata. Pihakeittiölle ei välttämättä ole tarvettakaan – varsinkaan jos grilliherkut valmistuvat muutenkin kätevästi, esimerkiksi nopealla kaasugrillillä.

Tukeva, paikallaan seisova tulisija tai pääasiallisesti ruoanlaittoon tarkoitettu grilli eivät oikein edes luo samanlaista tunnelmaa kuin nuotiotuli. Nuotiopaikalla on jo seikkailun tuntua.

Mökkiolosuhteissa nuotiopaikan rakentaminen hiekalle tai puhtaalle kalliolle rantaan onnistuu tietysti helposti, mutta pienellä pihalla – saati sitten puuterassilla – se ei tietenkään ole turvallista.

Onneksi unelmasta ei tarvitse luopua, sillä erilaisilla kevyemmillä ulkotuli- tai tulikoriratkaisuilla omannäköisen nuotion saa pihalle kuin pihalle kätevästi ja turvallisesti. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun ja hintaluokkaan.

Emaloidusta teräksestä valmistetussa Tulipata Espegardissa voi polttaa puuta, hiiltä tai brikettiä. Jalkoja on helppo säätää epätasaisellakin alustalla. Mukana ovat ritilä ja kannattimet, ripustinketju ja tuhkankerääjä. K-raudat.

Grilliritilällinen tai -ritilätön

Pienet ulkotulisijat ovat todella suosittuja, ja niitä on kehitetty monenlaiseen käyttöön. Ennen hankintaa kannattaakin miettiä, haluaako tulen ensisijaisesti koristeelliseksi tulenkatselulaitteeksi vai onko sen tarkoitus myös hieman lämmittää viilenevinä syysiltoina.


Lakatusta metallista valmistetussa Landmann Memphisissä on grillausritilä, joten sitä voi käyttää myös avogrillinä. Kipinäsuoja vähentää kipinöiden leviämistä ympäristöön. Leveys 75 cm, paino 15 kg. Mm. Bauhaus.

Näkyvällä paikalla oleskeluterassilla ulkotulisijan muodolla ja materiaalilla on merkitystä myös silloin, kun siinä ei ole tulta. Ulkotulisijan on tarkoitus miellyttää omistajansa silmää. Vaihtoehtoja löytyy koristeleikatuista pyöreistä malleista hyvin pelkistettyihin ja patamaisista grillejä muistuttaviin ulkotulisijoihin.

Myös erikoistarkoituksiin on omat mallinsa. Jos siis esimerkiksi haluat polttaa erityisesti jätkänkynttilöitä turvallisesti, siihen löytyy ulkotulimalli. Erityisen tuulisiin olosuhteisiin kannattaa valita malli, jossa on korkeampi takaseinä antamassa tuulensuojaa.

Mustang Pihatulessa on mukana alunen. Siinä voi polttaa halkoja tai jätkänkynttilöitä. Mm. Masku.

Ulkotulisijoja ei ole tarkoitettu varsinaisiksi lämmityslaitteiksi – siinä ne eroavat ulkotakasta. Ne eivät ole myöskään ruoanlaittoon jalostettuja grillejä, vaikka suuremmissa ulkotulisijoissa grillaaminen onnistuukin. Tukevarakenteisimmissa ulkotuliratkaisuissa onkin mukana paistoritilä.

Kaikki ulkotulisijat ovat siirrettäviä mutta eivät kuitenkaan yhtä keveitä. Keveimmät voivat painaa vain 12 kg, mutta 90-kiloisen järkäleen siirtämiseen tarvitaan jo apua. Mikäli helppo siirrettävyys on uudessa ulkotulessa tärkein ominaisuus, se kannattaa pitää mielessä ostamisen yhteydessä.

Epätasaisella alustalla toimii hyvin jalallinen malli – varsinkin, mikäli jalkoja voi säätää.

Metallista valmistettuun, pallon muotoiseen ulkotuleen on leikattu kaunis lehtikuvio, jonka kautta tuli heijastuu ympäristöön. Väri on patinoitu ruoste. Pallon halkaisija on 58 cm ja paino noin 11 kg. Palloa saa myös metsäkuvioisena. Bauhaus.

Ulkotulisijat valmistetaan esimerkiksi kuumuutta kestävällä maalilla maalatusta tai emaloidusta teräksestä, kestävästä Cor-Ten-teräksestä tai raudasta. Suosittuja värejä ovat musta sekä tämän kesän uutuus, ruostepatina. Ruostepatinoidun ulkotulen alle kannattaa laittaa suoja, jollei halua ruosteen vähitellen tahraavan alustaa.

Ulkotulisijoja voi tietysti käyttää myös talvella. Mikäli haluaa ostoksestaan pitkäaikaisen ilon, kannattaa panostaa materiaalin laatuun. Hyvin kevytrakenteiset mallit eivät varmastikaan kestä lumikuormaa, joten ne kannattaa siirtää talveksi syrjään.

Turvallista tulta

Ulkotulisijaa käytettäessä kannattaa muistaa, ettei se painavimmillaankaan ole tukeva takka. Kun sytytät tulen ulkotulisijaan, sytytät avotulen.

Vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä painottaa, että ulkotulta käytettäessä olosuhteet on aina otettava huomioon. – Kovalla tuulella tai ruohikkopalovaroituksen aikana ei sytytetä nuotiota, eikä siten ole syytä sytyttää ulkotulisijaakaan.

Ulkotulen alla on aina oltava palamaton alusta, jotta tuli ei vahingossakaan pääse leviämään. Turvallisia materiaaleja ovat kivi- ja betonilaatat, hiekka ja sora. Varo erityisesti kuivaa nurmikkoa.

Puuterassilla ulkotulisijan alla on oltava esimerkiksi palosuojamatto tai lattiapelti. Noudata aina myös ulkotulisijan valmistajan ohjeita.

Ulkotulisijassa voit polttaa puuta tai ulkokäyttöön tarkoitettuja kynttilöitä ja ulkoroihuja. Joissakin ulkotulisijoissa voi polttaa myös hiiliä tai jätkänkynttilää. Älä lataa pesää liian täyteen.

Puun sytyttämiseen kannattaa käyttää sytykkeitä tai sytytyspaloja.

Näin käytät ulkotulisijoja turvallisesti:

 1. Noudata ulkotulisijan varoitusmerkintöjä.
 2. Älä polta ulkotulia parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla, ettei tuli vahingossa tartu ympäristöön.
 3. Polta ulkotulta vain palamattomalla alustalla.
 4. Ulkotulen lähellä ei saa olla palavaa materiaalia.
 5. Sijoita ulkotulisija riittävän etäälle rakenteista ja kulkuteistä.
 6. Älä jätä ulkotulta valvomatta. Pidä huoli, etteivät lapset tai eläimet pääse liian lähelle ulkotulta.
 7. Sammuta ulkotulisija ennen sen siirtämistä.
 8. Pidä esisammutusvälineet käyttövalmiina.

Lähde: Ylitarkastaja Jyri Pekkanen, TUKES

 

Vähennä hiukkaspäästöjä – polta puuta puhtaasti 

Omalla puunpolttotavallasi voit vaikuttaa lähiympäristön ilman laatuun. Näin vähennät puun poltosta aiheutuvia pienhiukkasia ja terveydelle haitallisia yhdisteitä myös sisällä tulisijaa käyttäessäsi:    

 • Polta vain kuivaa puuta. 
 • Tuo poltettavat puut sisätiloihin 1-2 vrk ennen polttoa, mutta älä laita niitä lämpimään uuniin. 
 • Tutustu tulisijan valmistajan ohjeisiin ja noudata niitä. 
 • Tarkista, että savupellit ovat auki, tuhkat poistettu ja arina puhdas. 
 • Sytytä tuli päältä. Ladon puut vaakatasoon niin, että palamisilma pääsee kiertämään pilkkeiden välistä. Jätä tyhjäksi puolet tulipesästä.  
 • Huolehdi korvausilmasta. Avaa ikkuna hetkeksi tai käytä ilmanvaihtojärjestelmän takkakytkintä. Vähennä poistoilmanvaihdon tehoa liesituulettimesta.  
 • Katso savupiipusta tulevan savun väri. Sytytyksen jälkeen savun pitää muuttua vaaleaksi ja heikosti näkyväksi. 
 • Sulje pellit vasta, kun hiillos on varmasti palanut loppuun.  
 • Muista nuohous 
 •  jos savupiippu on jatkuvasti käytössä, nuohous kerran vuodessa 
 • vapaa-ajan asunnolla riittää nuohous 3 vuoden välein. 

Lähde: Hengitysliitto

Hanki polttopuut helposti sähköisestä polttopuukaupasta: www.mottinetti.fi 

 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

22.09.2021 | Kotona

Tarkistuslista talveen – valmistele talo lämmityskauteen

Olipa talo uusi tai vanha, on hyvä valmistella se hyvissä ajoin pakkaskauteen. Katso muistilista asioista, jotka on hyvä laittaa kuntoon ennen...

15.09.2021 | Kotona

Halogeenit korvataan nyt led-lampuilla – tutustu lamppujen energiamerkintään

Halogeenien hajotessa tilalle löytyy kaikin tavoin toimivampi led-lamppu. Tässä vinkkejä oikeanlaisen lampun valintaan. Tutustu ostoksilla myös...

01.09.2021 | Kotona

Ikkunanpesurobotti ei pelkää korkeita paikkoja – hauska höpöttäjä auttaa hankalissakin olosuhteissa

Korkeat ikkunat ovat modernit ja näyttävät, mutta aiheuttavat joskus päänvaivaa siinä vaiheessa, kun ne pitäisi pestä. Pelastaako ikkunanpesurobotti...