Miten varmistan vapaa-ajan asunnon sähköasennusten turvallisuuden?

Takaisin

Ostin vanhan, sähköistetyn vapaa-ajan asunnon. Sähköasennukset arveluttavat. Mistä tiedän, että ne ovat turvalliset? Miten voin tarkistaa niiden kunnon? Kuka vastaa, jos jotakin tapahtuu sähköasennuksissa olevien virheiden takia?

– Mikäli sähkölaitteiston kunto arveluttaa, on hyvä tilata paikalle sähköalan ammattilainen tarkastamaan asennukset. Jos keskuksesta tai muualta laitteistosta tulee palaneen käryä tai kuuluu esimerkiksi sirinää tai sähkölaitteet toimivat omituisesti (valot vilkkuvat tai jääkaappi pitää epätavallisen kovaa ääntä), on syytä katkaista sähköt pääkeskukselta ja odottaa ammattilaista paikalle varmistamaan asennusten turvallisuus. Myös sulakkeen toistuva palaminen ilman selkeää syytä pitää selvittää. Lisäksi selvästi rikkinäiset pistorasiat ja muut sähkökalusteet on korjattava viipymättä. Pahimmassa tapauksessa asennuksissa voi olla sähköiskun tai tulipalon vaara. 

Sähkölaitteiston tarkastuksia tekevät muun muassa valtuutetut tarkastajat sekä tarkastuslaitokset. Myös kuntotarkastuksiin erikoistuneita sähköurakoitsijoita voi käyttää asennusten tarkastamisessa. Sähköurakoitsijat, valtuutetut sähkötarkastajat ja tarkastuslaitokset löytyvät Tukesin nettisivujen kautta. Sähköturvallisuuslain mukaan sähkölaitteiston haltija vastaa sähköasennusten kunnosta ja on velvollinen huolehtimaan siitä, että laitteisto on turvallinen ja että havaitut viat korjataan. 

VilleHuurinainen
Vastaamassa 
Ville Huurinainen 
Ylitarkastaja, sähkölaitteistot 
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

04.08.2021 | Vapaalla

Terveelliset sipsit syntyvät omassa keittiössä – ja aineksia löytyy kotipihalta

Sipsien syömisestä seuraa yleensä hetken mielihyvän jälkeen vain huono omatunto. Onneksi perinteisten perunalastujen rinnalla on terveellisiä...

30.06.2021 | Vapaalla

Sähköpyörien suosio kasvaa vauhdilla – miten valitset sopivan mallin?

Sähköpyörien myynti nousee taas uuteen ennätykseen ja tarjolla on huima määrä erilaisia vaihtoehtoja.  Miten valitset sen oikean, kun tekniikka ja...

23.06.2021 | Vapaalla

Plogging eli roskajuoksu on hyvän mielen harrastus

Roskia keräämällä saa raitista ilmaa, hyvän lihaskunnon ja puhtaamman luonnon. Hauska harrastus, plogging, sopii koko perheelle.