Käytettykin sähkölaite voi olla loistohankinta – miten varmistat turvallisuuden?

Takaisin

Sähkölaitteiden kierrättäminen on ympäristöystävällistä ja järkevää. Niiden korjaamista ei kuitenkaan kannata yrittää itse, jollei varmasti osaa. Näin varmistat, että käytetty sähkölaitteesi on turvallinen.

Kodin kalustaminen ja varustaminen lähes nollabudjetilla on oma taiteenlajinsa. Vaikka ihan kaikkea ei pyrkisikään hankkimaan käytettynä, tavaroiden kierrättäminen, korjaaminen ja tuunaaminen on paitsi hauskaa myös ympäristöystävällistä ja järkevää.

Kavereiden nurkista, sukulaisten vinteiltä, kierrätyskeskuksista ja nettikirpputoreilta voi lisäksi löytää jopa suoranaisia aarteita.

– On toki hyvä, että edelleen käyttökelpoisille, turvallisille sähkölaitteille löytyy uusi omistaja eikä niitä tarvitse heittää pois, sähkötuotteiden ylitarkastajana Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesissa työskentelevä Seppo Niemi sanoo.

Käytetyn sähkölaitteen voi saada omistukseensa monellakin tapaa. Pois muuttava kämppis saattaa jättää jälkeensä pesukoneen, tai kirppikseltä voi tarttua mukaan juuri sopiva mikroaaltouuni. Naapuruston faceryhmässä tarjotaan jääkaappia ilmaiseksi – nouda pois!

Turvallisuus avainsana

Huonekalujen, astioiden ja vaatteiden hankkiminen käytettynä on tavallista, mutta sähkölaitteiden kohdalla moni empii. Uskaltaisiko vanhaa silitysrautaa tai pesukonetta edes ottaa käyttöön?

Seppo Niemi painottaa sanaa turvallinen. Toisin kuin vanha vaate, rikkinäinen silitysrauta voi olla vaarallinen.

Vuonna 2019 yli 650 rakennuspaloa sai alkunsa sähkölaitteesta ja valitettavan usein uhreiltakaan ei vältytty. Siksi on erittäin tärkeää, että jokainen käytettävä sähkölaite on varmasti kunnossa ja turvallinen ennen virran päälle napsauttamista.

Miten käytetyn sähkölaitteen turvallisuuden voisi varmistaa? Parasta tietysti on, jos laite on ollut käytössä ennen myyntiä tai luovuttamista tai hankit sen esimerkiksi kierrätyskeskuksesta tai huoltoliikkeestä, jossa laite on tarkistettu ja huollettu.

Ennen käyttöön ottamista vanha sähkölaite kannattaa tarkistaa. Olisi hyvä, jos kaikki asiakirjat (käyttö-, turva- ja asennusohjeet) olisivat laitteen mukana.

vanhoja retro-valaisimiaIhana plafondi

Harvinaisia designvalaisimia voi vieläkin löytää kirpputoreilta ja kuolinpesien tyhjennysmyynneistä. Toinen asia on, voiko niitä suoraan ryhtyä käyttämään. Sähköinfo Oy:n tekninen asiantuntija Jenna Kauppila neuvoo viemään varsinkin oikeasti arvokkaat valaisimet ammattilaisten tarkistettaviksi ja korjattaviksi. Myös osa sähköliikkeistä korjaa valaisimia.

Edellisen omistajan fiksaama sisustusvalaisin voi olla suorastaan vaarallinen. – Voi olla, että esimerkiksi alun perin nollaluokan valaisimeen on vaihdettu maadoitettu pistotulppa maadoitusta asentamatta. Suojaushan ei tietenkään silloin toimi. Jos laitteeseen tulee vika ja valaisimen runko on jännitteinen, siitä voi saada jopa hengenvaarallisen sähköiskun, Jenna Kauppila varoittaa.

Tarkistuslista vanhalle sähkölaitteelle: ovatko 

  • liitäntäjohto, pistotulppa (töpseli) ja kuori ehjät 
  • kytkimet ja säätimet ehjät ja toimivat 
  • valaisimen lampunpitimet ehjät eivätkä löysällä? 

Ja sitten käyttämään 

Kierrätettyä sähkölaitetta ensimmäisiä kertoja käytettäessä on järkevää kiinnittää huomiota uuden kapineen käytökseen. Lähteekö siitä omituista ääntä? Kuumeneeko se oudosti? Eihän se vain haise ”sähkölle”? Jos yhtään huolestut, sammuta laite ja irrota pistoke pistorasiasta. Laite on varminta huollattaa ammattilaisella ennen seuraavaa käyttökertaa.

Jenna Kauppila neuvoo tarkistamaan, onko asunnossa kiinteä vikavirtasuojaus. – Mikäli sellaista ei ole eikä sitä ole mahdollista asennuttaa, kannattaa ehdottomasti hankkia erillisiä, pistorasian ja laitteen väliin tulevia tai jatkojohtomallisia vikavirtasuojia.

Vikavirtasuojaus voi pelastaa asukkaan tai lemmikin sähköiskulta tai säästää talon tulipalolta. Vikavirtasuojat laukeavat vikatilanteissa tavallista sulaketta herkemmin ja nopeammin. Jos sähkölaitteeseen tulee esimerkiksi eristysvika ja maadoitukseen vuotaa yli 30 milliampeerin virta, vikavirtasuoja katkaisee sähkönsyötön välittömästi.

Kaikki vanhat pistorasiat olisi hyvä suojata vikavirtasuojakytkimellä. Kiinteästi asennettavan vikavirtasuojakytkimen saa asentaa vain sähköasentaja, mutta pistorasiaan liitettävät vikavirtasuojat saa liittää paikalleen itse.

mies korjaa valaisimen johtoja

Sokeripala ja rispaantunut johto

Lahjaksi saadun kattovalaisimen outo sokeripala ja perintövatkaimen murtunut johto. Saanko vaihtaa ne itse?

Kylläpä vain saat. Harkitse kuitenkin hieman, ja jos kaveripiiristäsi löytyy joku kokeneempi tai jopa sähköasentaja, anna työ suosiolla hänelle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa, että sähkölaitteiden korjaaminen tulee jättää aina ammattilaisen tehtäväksi. Omaan käyttöönkin muokatun sähkölaitteen on sähköturvallisuuslain mukaan oltava aina sitä koskevien vaatimusten mukainen. Niinpä esimerkiksi kotona askarreltuja valaisimia koskevat samat turvallisuusmääräykset ja vaatimukset kuin teollisesti valmistettuja sähkötuotteita.

Laitteen turvallisuus on pystyttävä tarvittaessa myös osoittamaan ennen sen käyttöönottoa. Kaikissa sähköön liittyvissä töissä vastuu turvallisuudesta on aina töiden tekijällä.

On kuitenkin olemassa töitä, joita kuka tahansa tavallinen sähkönkäyttäjä saa itse tehdä. Niihin löytyvät ohjeet Tukesin verkkosivuilta löytyvästä Kodin sähköturvallisuusoppaasta (sivulta 48 alkaen).

Tiesitkö, että myös käytetyn sähkötuotteen myyjä ja lahjoittaja on aina vastuussa sähkötuotteen turvallisuudesta? Lue lisää Tukesin sivuilta

VOIT ITSE

  • vaihtaa sähkölaitteen rikkoutuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan 
  • liittää sisustusvalaisimen valaisinliittimellä eli "sokeripalalla" 
  • korvata kiinteässä asennuksessa "sokeripalan" uuden järjestelmän mukaisella valaisinliitinpistorasialla sekä vaihtaa vioittuneen valaisinliitinpistorasian (et voi tehdä valaisinpistorasian asennusta tai vaihtoa). 

Lähde: Tukes

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

17.04.2024 | Energiaa

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon? – hyödyt ja tarvittavat toimenpiteet

Ilmalämpöpumppu tuo kerrostaloasumiseen uutta mukavuutta ja helpotuksen kesähelteisiin. Näin asiat hoidettiin Liena Silenin ja Raimo Ala-Mäyryn...

10.04.2024 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....

03.04.2024 | Omalumme

Voisitko elää vielä kestävämmin?

Hiilikuormaamme pitää vielä vähentää neljännekseen, jotta yhteiset ilmastotavoitteet täyttyvät. Sitran uudistettu elämäntapatesti auttaa kokeilemaan...