Vehreyttä ja viihtyisyyttä viherkasveista – piristä kotia vihersisustajan vinkeillä

Takaisin

Vihersisustaminen on trendikästä ja kuuluu tänä päivänä kodin sisustukseen oleellisena osana. On vaikeaa löytää kotia, jossa ei ole yhtään kasvia.

GARDEN_pysty

– Vihersisustaminen on helppo ja nopea tapa parantaa kodin viihtyisyyttä, toteaa vihersisustussuunnittelija, toimitusjohtaja Kirsti Pentti GardenLiving Oy:stä.

Hänen mukaansa vihreä tekee hyvää, ja asiantuntevasti toteutettu vihersisustus luo kotiin viihtyisyyttä ja tyylikkyyttä. Pentin mukaan elävät viherkasvit myös edesauttavat hyvinvointia ja parantavat tilan tunnelmaa. Koska kodin olosuhteet vaikuttavat kasvin valintaan, vihersisustuksen asiantuntijat ovat parhaita kertomaan, millaiset kasvit kotiin sopivat. Oleellista on, mitkä ovat ikkunoiden ilmansuunnat. Kasvuolosuhteisiin vaikuttaa myös, onko kodissa koneellinen ilmastointi, onko kasvien lähellä pattereita, onko kasvi lähellä ovea, josta kuljetaan usein ulos, sekä lämmitetäänkö kodissa usein takkaa. Osa kasveista kaipaa paljon luonnonvaloa, toisille taas riittää hajavalo.

– Aina luonnonvaloa ei ole riittävästi. Silloin kasveille voi hankkia kasvivalot.

Pentin mukaan nyt ovat suosittuja puumaiset viherkasvit, kuten strelitzia eli kolibrikukka, sekä fiikukset. Kasveja tuodaan nyt myös jopa ikkunalliseen kylppäriin. Myös amppelit ja kukkapöydät ovat ajankohtaisia. Ruukkuina käytetään nyt myös läpinäkyviä lasiastioita, joissa multa ja juuret saavat näkyä.

– Lasiseen astiaan voi istuttaa kasviterraarion, jossa kasvaa vaikka pieniä mehikasveja. Samassa istutuksessa voi olla vain sellaisia kasveja, joilla on samankaltaiset tarpeet kasvuolosuhteiden, kuten kastelun, suhteen.

Huolla ja hoidakasvi_lasipallossa_770

Jotta viherkasvit tuovat iloa ja ovat esteettisiä, niitä on huollettava. Pölyiset tai kuolleet lehdet eivät ilahduta omistajaansa. Helpoin keino pölyjen poistoon on laittaa käsiin kostutetut, valkoiset puuvillahansikkaat ja pyyhkiä niillä lehtiä molemmin puolin.

– Näin kasvista saa helposti pölyt pois samalla sekä ylä- että alapinnalta, Pentti vinkkaa.

Viherkasvien hoito vaatii aina opettelua, koska kasvit ja kodit ovat erilaisia. Yleisin virhe on liikakastelu. Ennen kastelua on hyvä tunnustella, onko multa kosteaa vai kuivaa, sillä suurin osa kasveista saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Multa vaihdetaan maaliskuussa, kun kasvit heräävät taas valoon ja uudistuvat. Pienten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa. Samalla vaihdetaan ruukku halkaisijaltaan 1–2 cm isompaan. Jos ruukussa ei ole reikää, tee salaojitus laittamalla ruukun pohjalle esimerkiksi lekasoraa, jonka päälle tulee suojakangas ja vasta sitten huonekasveille sopiva multa. Maaliskuussa aloitetaan myös lannoitus.

– Isojen kasvien multa vaihdetaan vain kolmen, neljän vuoden välein. Välivuosina mullasta kaavitaan muutama sentti pois ja päälle lisätään uutta multaa.

Kasvit sopivat melkein kaikille, sillä Pentin mukaan viherkasviallergia on harvinaista. Vain limoviikunaa pidetään helposti allergisoivana. Fiikus- ja tyräkkikasvien maitiaisneste voi ärsyttää paikallisesti.

Perinnekasvien paluu

Korallikaktus

Joensuulaisen sisustussuunnittelija Henna Pekkisen mukaan mummolan kaktukset, pelargoniat ja anopinkielet ovat taas palanneet. Myös herkät, niittykukkamaiset leikkokukka-asetelmat ovat ajankohtaisia. Niissä käytetään usein muun muassa vanhaa, tuttua neilikkaa. Sisustuksessa luonnonmateriaalien, kuten erilaisten korien, käyttö ruukun suojana on tätä päivää. Kasvit lisäävät kodinomaisuutta ja sopivat niin pelkistettyyn kuin yltiörunsaaseen sisustukseen. Trendinä ovat nyt monesta erikokoisesta kasvista tehdyt asetelmat, joissa osa kasveista on lattialla, osa vaikka amppeleissa.

– Jos on kovasti allerginen, kotiin saa vihreyttä silkkikukista. Ne ovat nykyään taidokkaasti tehtyjä, kertoo Pekkinen Lillavilla-sisustussuunnitteluyrityksestä.

Kuvat: Garden Living/Hanna Marttinen, Plamtagen/Kekkilä

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

24.04.2024 | Energiaa

Sisäilmasta parempaa ilmanpuhdistimien ja kostuttimien avulla

Keväällä siitepöly ja katupöly aiheuttavat oireita allergioista ja hengityselinsairauksista kärsiville. Talvella kiusaa kuiva huoneilma. Laitteista...

17.04.2024 | Energiaa

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon? – hyödyt ja tarvittavat toimenpiteet

Ilmalämpöpumppu tuo kerrostaloasumiseen uutta mukavuutta ja helpotuksen kesähelteisiin. Näin asiat hoidettiin Liena Silenin ja Raimo Ala-Mäyryn...

10.04.2024 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....