Vinkit aurinkosähkön hankkijalle - Kyösti Matiskaisen kokemuksia aurinkosähkön ostosta

Takaisin

Useiden ovelta ovelle kauppiaiden jälkeen 80-vuotias Kyösti Matiskainen päätti tutustua tarkemmin aurinkosähköön ja vertailla aurinkopaneelien toimittajia. Tutustuttuaan ekologiseen aurinkosähköön ja siitä koituviin hyötyihin, Matiskainen pyysi tarjouksen aurinkopaneeleista neljältä eri toimittajalta.

—  En ottanut sitä kalleinta enkä halvinta vaihtoehtoa. Kannattaa vertailla hintoja ja tarjouksien sisältöä ennen päätöksentekoa!

Kyösti sai Lumme Energialta järkevän tarjouksen, johon tarttua. Heti neuvottelujen alussa Matiskainen teki selväksi, ettei paneeleita asenneta vanhan talon katolle, vaan näille rakennetaan oma teline.

— Katto tarvitsee huoltoa. Huollon ajaksi paneelit tulisi ottaa alas, jonka jälkeen ne pitäisi taas asentaa uudestaan. Nyt minun ei tarvitse enää ikinä asentaa paneeleita uudestaan.

Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen kertoo, että omakotitalouksissa aurinkosähköön siirtyessä tulee ottaa huomioon katon ominaisuudet.

– Hyvä asennuspaikka aurinkopaneeleille on katto, joka on kutakuinkin varjoton ja suurin piirtein etelään päin. Itä ja länsikin ovat hyviä suuntia, jos katto on asennuksen kannalta sopiva. Erillinen teline ei ole tyypillisin ratkaisu omakotitalossa, mutta varmasti toimiva.

Tarkkaavaisuutta asennuspakettien sisältöön

Aurinkosähkön kysyntä on myös lisännyt ovelta ovelle myyjiä. Myyjään kannattaa suhtautua varovaisesti – tavoitteena on usein nopea kauppa ja korkea myyntihinta. Matiskainen kertoo, että hänelle on tarjottu aurinkosähköä mitä erikoisimmilla paneelimäärillä ja hintalapuilla, tarjouksissa on usein myös puutteita.

– Minulle on tarjottu 14 paneelin pakettia 20 000 eurolla. Tutulle tarjottiin 16 paneelin settiä 18 000 eurolla. Olen huomannut, että ovelta ovelle kaupustelijoiden toimituksissa on usein puutteita. Tarjouksista on puuttunut kokonaan turvallisuuden ja keston kannalta tärkeät maadoitukset.

Kauppaa tehdessä on hyvä kysyä myyjältä kaupan ehdoista ja peruutuksesta. Kotimyynnissä kaupan voi peruuttaa 14 päivän kuluessa.

Parempia tuloksia puhdistuksella

Katoille asennetut aurinkopaneelit ovat yleensä huoltovapaita, sillä sadevesi ja tuuli huolehtivat puhdistustoimista. Vähäsateisina vuosina paneelien puhdistus siitepölystä ja roskista kannattaa kuitenkin tehdä itse. Aurinkopaneelit tulee puhdistaa hellävaraisesti, ilman pesuaineita ja kovaa rasitusta, jotta vältytään paneelin pinnan vaurioitumiselta.

Kevättalvella paneeleiden lumettomana pito parantaa tuottoa, sillä paneelit toimivat tehokkaammin kylmässä kuin lämpimässä ilmastossa. Tammi-helmikuussa putsaamisesta ei ole merkittävää hyötyä, koska tuottoa ei juuri saada pimeyden ja auringon loivan kulman vuoksi. Yleensä maaliskuussa auringon alkaessa paistaa paneelit puhdistuvat lumesta itsestään.

Lumme_aurinkopaketit

Noin-hinnat ovat avaimet käteen -perusasennukseen. Suluissa kokonaishinnasta kotitalousvähennykseen oikeuttava osuus.

Aurinkopaneelien määrä vuosikulutuksen mukaan

Tehokkain ratkaisu on ottaa aurinkopaneeleita vuosikulutusta vastaava määrä. Matiskainen kertoo, että hänellä itsellään on 189 neliötä lämmitettävää asuintilaa, johon hän on varannut 36 aurinkopaneelia.

–18 kappaletta on yleensä keskimääräinen määrä aurinkopaneeleita vastaavassa kulutuksessa, määrä kannattaa laskea vuosikulutuksen ja kulutusprofiilin mukaan sopivaksi.

Matiskainen kertoo seuraavansa aurinkopaneeleiden energian ja sähkötuotantoa tietokoneelta. 

– Seuraan päivätuotantoa. Ensivuoden maaliskuussa tiedän tarkkaan, mitä tämä on tuottanut minulle vuodessa.

Lue lisää tuotannon seurannasta.

Aurinkosähköllä kotitaloudet pienentävät niin sähkölaskua kuin myös hiilijalanjälkeä.

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

01.06.2022 | Asiakkaana

Millaiseksi sähkön hinta kehittyy?

Sähkön hinta on vaihdellut kovasti, ja arvioiden mukaan hintojen vaihtelu tulee myös jatkumaan. Miltä tilanne näyttää tavallisen sähkönkäyttäjän...

06.10.2021 | Asiakkaana

Aku Partasen ja Sami Jauhojärven vinkkejä energisempään arkeen

Olympiasähkö on 100 % uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, jonka tuotoilla tuetaan nuorten urheilua. Olympiasähkön energialähettiläämme...

09.06.2021 | Asiakkaana

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...