Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Tietoa ja tarinoita energiasta

Huolettaako ilmastonmuutos? – Kotisi voi olla tulevaisuudessa päästötön pienvoimala

Monen mielessä pyörii ajatus, mitä voin tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.  Kehitteillä olevalla tekniikalla suomalaiset kodit voivat tulevaisuudessa muodostaa yhdessä päästöttömiä virtuaalisia voimalaitoksia. Kotitalous voi saada tekniikan käytöstä myös rahallisen korvauksen.

Lumme Energian, Etelä-Savon Energian ja Tieto Finlandin kehit­tämällä tekniikalla kodit voivat tehdä kaksi palvelusta, jotka hyödyttävät sekä ympäristöä että omaa kukkaroa: Keskittää energian kulutuksensa edullisen hinnan ajankohtiin sekä tulla osaksi kotitalouksien muodostamaa päästötöntä ”pilvivoimalaa”. Tekniikka on pilottivaiheessa, ja sen uskotaan olevan isompien kiinteistöjen käytössä ensi vuoden aikana ja kotitalouksissa lähitulevaisuudessa.

Kulutusjoustosta korvauksia

Tekniikka on saanut nimekseen DES, joka tulee sanoista distributed energy solution eli hajautettu energian tuotanto.  Kiinteistöön asennettavalla Foremica- järjestelmällä varastoidaan sähköä akustoon silloin kun siitä on valtakunnassa ylitarjontaa ja hinta on edullinen, ja säästetään sähköä silloin kun kulutus on kovinta ja hinta korkealla eli energian kulutus siis joustaa. Energian kulutuksen säädön hoitaa automatiikka, eivätkä esimerkiksi pienet kodin lämpötilan muutokset tunnu arjessa. Oma sähköyhtiö maksaa tekniikan käyttäjälle vaivannäöstä korvauksen.

Järjestelmästä saatava hyöty on parhaimmillaan, jos kiinteistössä on aurinkopaneelit ja käytössä sähköauto. Laitteiston yleistymistä kuluttajien keskuudessa hidastaa vielä sähköä varastoivien akkujen korkea hinta, mutta esimerkiksi kauppakeskuksissa tilanne on toinen.

Isoimmat kiinteistöt, joilla on mahdollisuus investoida isohkoon aurinkosähköjärjestelmään ja sähköä varaavaan akustoon, hyötyvät tekniikasta ensiksi. Esimerkiksi kaupan kiinteistöjen, joissa on paljon jäähdytystarvetta, on kannattavaa investoida aurinkovoimalaan ja sähköä varaavaan akustoon. Heille muodostuu kapasiteettia, jolla on mahdollista tehdä kauppaa sähkömarkkinoilla. Akustojen hintojen laskiessa kannattavuus myös pienemmissä kohteissa paranee, toteaa Etelä-Savon Energia Oy:n tuotepäällikkö Toni Hannula.

Pienet teot kasvavat suuriksi

Kun sadat ja tuhannet kiinteistöt käyttävät nyt pilotoitavaa tekniikkaa, ne muodostavat yhdessä ”pilvivoimalan” eli pilvessä toimivan yhteisön, joka myy varastoimaansa energiaa markkinoille. Pilvivoimalan tarjoama teho leikkaa parhaimmillaan esimerkiksi fossiilisen voimalaitoksen tuotantoa. Uusiutuvan energian yhteisöllä on siis laajentuessaan merkittävä vaikutus ilmastonmuutoksen hillinnässä. Konkreettisesti tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uusia voimalaitoksia voidaan jättää rakentamatta, mikäli suomalaiset innostuvat osallistumaan sähköbisnekseen.

Uudella tekniikalla kotisi voi olla viisas kuluttaja ja energian tuottaja, joka yhdessä muiden samanlaisten kotien kanssa muodostaa päästöttömän virtuaalivoimalan. Näin pienet teot muuttuvat suuriksi, ja meillä on edelleen toivoa säilyttää neljä vuodenaikaa, sanoo Lumme Energian toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta.

Yksi merkittävä syy uuden tekniikan kehittämistarpeeseen on myös sähköautojen lisääntyminen. Vuonna  2030 arvioi­daan Suomessa olevan ainakin 250 000 sähköautoa.

Autojen latauspisteistä aiheutuu valtakunnan sähkönkulutukseen väistämättä kulutuspiikkejä, joita voimme älykkäällä ohjauksella pienentää, kertoo Tapo Lehtoranta. 

Pilottia testataan Lumme Energian emoyhtiön, Suur-Savon Sähkön, pääkonttorissa Mikkelissä. Tieto Finland Oyj:n kehittämään hajautetun energianhallinnan palveluun on yhdistetty Suur-Savon Sähkön pääkonttorin talotekniikka ja Etelä-Savon Energian energianhallintajärjestelmä, joka sisältää aurinkopaneeleja, akkuvaraston ja sähköautojen latauspisteitä.

Ensimmäiset asennukset toteutetaan vielä kuluvan vuoden aikana. Näistä voit lukea lisää Lumme Energian verkkosivuilta www.lumme-energia.fiMyös pientalossa asuvan tarpeisiin löytyy verkkosivuilta omat ratkaisunsa.

Sähköautot tulevat – onko latauspiste valmiina taloyhtiössäsi?

Uusi latauspalvelumme tarjoaa taloyhtiöille vaivattoman keinon järjestää sähköautojen lataus kuntoon.

Autoteollisuus viestii yhä kiihtyvään tahtiin liikenteen sähköistymisestä. Lähes kaikki Euroopassa tunnetut automerkit uutisoivat vuoron perään tuovansa markkinoille uusia hybridejä ja täyssähkömalleja. Kiinassa sähköautojen kehitys on erityisen voimakasta ilmastohaasteiden paineesta johtuen. Jopa niin voimakasta, että Kiinan autoteollisuus pyrkii laajentumaan myös Euroopan markkinoille, jossa sitä ei ole totuttu näkemään. Sähköautojen lataaminen on etenkin taloyhtiöitä askarruttava asia.

Uusi latauspalvelumme tarjoaa taloyhtiöille helpon tavan järjestää sähköautojen latausmahdollisuus kuntoon. Taloyhtiö voi nyt valita ratkaisun sen mukaan, kuinka monta latauspistettä ensimmäisessä vaiheessa tarvitaan.

1–4 latauspistettä

Palvelu sisältää isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle vaivattoman ja läpinäkyvän ratkaisun, jossa kustannukset kohdistuvat sähköautoilijalle. Taloyhtiölle ei muodostu kustannuksia, jolloin päätöksenteko on helppo prosessi. Sähköautoilija maksaa 390 euron aloitusmaksun jälkeen kiinteää kuukausihintaa ajomatkansa mukaisesti.

Aloitusmaksu 390 €

  • 24 €/kk (5 000 km/a)
  • 39 €/kk (10 000 km/a)
  • 59 €/kk (15 000 km/
  • 79 €/kk   rajaton

Lumme Energia asentaa luotettavat laitteet ja hoitaa maksuliikenteen kaikkien osapuolten puolesta. – Tällä palvelumallilla päästään alkuun ja se toimii erinomaisesti, kun on kyse muutaman ensimmäisen latauspisteen käyttöönottamisesta. Investointi on hyvin kevyt ja sillä ratkaistaan ensimmäisten sähköautoilijoiden tarpeet arviolta muutamaksi vuodeksi, lupaa liiketoimintajohtaja Mika Ahola.   

Yli 4 latauspistettä

Kun taloyhtiössä halutaan tarkastella asiaa pidemmällä tähtäimellä tai jo ensimmäisessä vaiheessa tarvitaan latausmahdollisuus vähintään viidelle autolle, kannattaa hyödyntää Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA:n 35 %:n investointituki. Tällöin taloyhtiön paikoitusalueen ja lämmitystolppien mitoitukset on syytä tarkastella tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen. Käytännössä tuki tarkoittaa latauspisteiden rakentamista ja taloyhtiön sähköjärjestelmän, kuten sähköpääkeskuksen ja kaapelointien kapasiteetin kasvattamista. Mitoitukset on syytä tehdä huolella ja varmistaa järjestelmästä kokonaisuutena sellainen, että se huomioi taloyhtiön muun sähkön käytön tarpeen. – Puhutaan ns. dynaamisesta kuormanhallinnasta, jossa automatiikka ohjaa lataustehoja taloyhtiön sähkönkäyttöä optimoiden niin, että pienemmästäkin pääkeskuksesta virtaa riittää sekä saunan kiukaille että autojen lataamiseen kaikissa olosuhteissa, valottaa tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen.

Lumme Energia laatii tarvittaessa kiinteistön sähköverkon kartoituksen ja palauttaa sopimuksen syntymisen jälkeen sen kustannuksen taloyhtiölle. Kaikissa ratkaisumalleissa autoihin ladattu sähkö tulee taloyhtiön sähköliittymän kautta. Lataukseen käytetty sähkö mitataan erikseen ja Lumme Energia laskuttaa energian kustannuksen ja palauttaa sen takaisin taloyhtiölle.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Kirjoittamasi kommentit ovat julkisia, julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lumme-energia.fi

*
*

Lisää luettavaa

Tutustu puulämmityksen tietopakettiin – sähköinen polttopuukauppa palvelee 24/7

Tutustu nyt puulämmityksen tietopakettiin – myös sähköinen polttopuukauppa palvelee 24/7

Koko koti sormen ulottuvilla – moderni kodinohjaus säästää energiaa ja tuo asumiseen helppoutta

Tunnelmoi valolla! – koristevalojen avulla luot ympärillesi upeita miljöitä pienillä energiakuluilla

Moderni tekniikka nostaa talon arvoa – kodinohjausjärjestelmissä on vaihtoehtoja

Opas lampun valintaan - Lumme Energia

Näin valitset oikeanlaiset ledvalot – tarkista nämä asiat, kun valitset ledlamppua kotiin