Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 25.10.2018

Kylmää vai lämmintä valoa? – lampun värilämpötila vaikuttaa sisustukseen

Lampun värilämpötila vaikuttaa sisustukseen

Valon väri vaikuttaa tilan tunnelmaan. Lämminsävyinen valo tuntuu usein mukavammalta, mutta  valkoisempi on raikkaampi.  Tiedätkö, millainen valo lisää tarkkuutta?

Lampun antaman valon värisävy eli värilämpötila vaikuttaa valaistavan tilan tunnelmaan. Lampuissa värilämpötilaa mitataan kelvineillä (K). Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä valkoisempi on lampun tuottama valo. Led-lampuissa värivaihtoehtojen skaala on todella laaja. Nykyiset ledit eivät näytä enää sinertäviltä kuten joskus 7–8 vuotta sitten, mikä johtuu niiden paremmasta värintoistokyvystä ja yleisestä kehittymisestä. Niissä korkeampi värilämpötila ei enää tarkoita kylmempää ja sinertävämpää valoa. Nyt puhutaan valkoisemmasta valosta.

Yleisimmin myymälän lamppuhyllyillä olevissa lampuissa esiintyy kelvin-arvo 3 000, joka on lämmin, lähellä perinteistä hehkulamppua oleva sävy tai 4 000, joka on sävyltään raikkaan valkoinen. Värilämpötilaltaan yli 6 500 kelvinin lamppuja nimitetään jo päivänvalolampuiksi.

Valaistuksen värisävy on mitä suurimmassa määrin makuasia, joten se valitaan usein omien mieltymysten mukaan. Myös valaistusratkaisut kehittyvät entistä yksilöllisemmiksi. Kun harkitset lampun valon värisävyä, ota huomioon perusasiat: lämpimämpi valon väri rentouttaa ja lisää viihtyisyyttä. Valkoisempi sävy lisää tarkkuutta ja luo puhtaan, raikkaan vaikutelman.

Vinkkejä valon värin valintaan

 • Oleskelutiloihin sopii usein lämminsävyisempi valaistus, koska se rentouttaa ja lisää viihtyisyyttä.
 • Työhuoneessa valkoisempi värisävy lisää tehokkuutta ja tarkkuutta.
 • Kylpyhuoneessa valkoisempi ja viileämpi värisävy lisää raikkauden ja puhtauden tunnetta.
 • Jos sisustus on lämminsävyinen, lämminsävyinen valo sopii siihen parhaiten. Sisustuksen väri voi muuttua lampun värilämpötilasta ja värintoistokyvystä johtuen. Jos valaistus muuttuu lämpimästä valkoiseen ja viileämpään tai päinvastoin, voi seinämaalikin näyttää eriväriseltä.
 • Käytä eri värilämpötiloja kodin eri huoneissa ja tiloissa, mutta älä sekoita eri värisävyjä samaan tilaan.
 • Valitse ulkovalaistuksessa värisävy julkisivun sävyn mukaan. Lämpimämpi valaistus, esim. 3 000 K, on tunnelmallisempi mutta valkoisempi, esim. 4 000 K, korostaa paremmin istutuksia.

Esimerkkejä värilämpötiloista:

 • hehkulamppu 2 700 K
 • halogeenilamppu 3 000 K
 • pienloistelamppu 2 700–4 000 K
 • loistelamppu 2 700–6 500 K
 • led-lamppu 2 700–6 500 K
 • päivänvalo 6 500 K

Jätä kommentti tästä artikkelista

Kirjoittamasi kommentit ovat julkisia, julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lumme-energia.fi

*
*

Lisää luettavaa

Sähköpyörä pitää mukavasti kuntoa yllä – kokemuksia ja vinkkejä valintaan

Lattialämmitys vaatii ohuet matot – ilmavat puuvillamatot ja räsymatot sopivat parhaiten lattialämmityksen pariksi

Laittaisinko katolle aurinkopaneelit – mitä olisi hyvä tietää ennen hankintaa?

Aito puuhella tuo nopeasti lämpöä – samalla se on oiva apulainen ruoanlaitossa

sähköauton suosio kasvaa

Sähköautojen suosio Suomessa kasvaa vakaasti – tekniikka kehittyy ja kustannukset putoavat