Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 28.8.2018

Sähkömarkkinakatsaus: Mitä uutta sähkömarkkinoilla?

Seuraatko sähkömarkkinaa? Pohjoismaissa kauppaa käydään Nord Pool -sähköpörssissä ja se toimii periaatteeltaan samalla tavalla kuin rahoitusalalla sijoitusten ja osakkeiden kanssa. Vuorokauden jokaiselle tunnille muodostuu pörssissä hinta kysynnän ja tarjonnan mukaan, ­puhutaan ns. raa’asta markkinahinnasta eli SPOT-hinnasta.

Kaikkia ei sähköpörssin seuraaminen kiinnosta tai asiaan perehtymiseen ei ole aikaa. Eikä tarvitsekaan! Siksi me olemme täällä ja hoidamme seurannan puolestasi. Avaan sinulle asiaa hieman, mikä hintaan vaikuttaa ja missä tällä hetkellä markkinoilla mennään.

Jos kiinnostuit sähkön hinnan seuraamisesta, lataa maksuton Lumme Hintavahti puhe­limesi sovelluskaupasta!

Aloitetaan säästä. Sillä on suuri merkitys sekä kysyntään että tarjontaan. Sade tekee aina hyvää sähkönhinnalle. Runsas veden saatavuus nostaa tarjontaa ja laskee sähköpörssin hintaa. Lumien sulaminen viime kevään aikana oli normaalia nopeampaa eikä sulaa vettä pystytty hyödyntämään vesivoimalaitoksissa täysimääräisesti. Kuluneen kesän sää on kaikilla hyvin muistissa. Vaikka aurinko helli meitä ja katoille asennettuja aurinkopaneeleja yllin kyllin, kuivatti se samalla vesivarannot minimiin. Sama tilanne on ollut myös Ruotsissa ja Norjassa, joissa sijaitsee Pohjoismaiden suurimmat vesivoimalaitokset. Näkö­piirissä ei ole helpotusta tilanteeseen, joten kuiva alkuvuosi tulee vaikuttamaan myös tulevan talven hintoihin. Paukku­pakkasten hintapiikkeihin on hyvä varautua etukäteen.

Polttoaineet, päästöoikeudet ja siirtoyhteydet, mitä tekemistä näillä on sähkön kanssa? Onhan niillä, paljonkin. Polttoaineita eli öljyä ja hiiltä tarvitaan energiantuotannossa. Päästöoikeudet liittyvät EU:n ilmastopolitiikkaan ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Näiden molempien hintakehitys on ollut nouseva. Toistaiseksi Suomi on hyötynyt Ruotsin ja Norjan vesivoimatuotannosta matalampien sähkönhintojen muodossa. Keski-Euroopassa kuluttajat ovat maksaneet sähköstään huomattavasti enemmän kuin meillä. Sähkönsiirtoyhteydet Pohjois­maista Keski-Eurooppaan parantuvat koko ajan, mutta voivat samalla nostaa sähkön hintaa, koska uusien siirtoyhteyksien myötä vesivoimalle on enemmän ostajia.

Kuluneen kesän suoran pörssikaupan hinnat ovat olleet korkeammalla kuin kertaakaan viiteen vuoteen. Tilanne sähkömarkkinoilla on pörssitermein hyvin hermostunut. Hintojen nousu on ollut huimaa, jopa 50 %, verrattuna vuoden alussa ennakkoon tehtyihin ostoihin. Olemme ennakoineet tilannetta hyvissä ajoin omassa sähkönhankinnassamme.

Sähkön hinnan kehitys 2011–2018

Asiakkaamme hyötyvät tästä hyvinä jatkotarjoushintoina ja pienempinä korotuspaineina perushinnoissa. Suosittelemme myös asiakkaitamme varautumaan markkinoiden epävarmuuteen. Erityisesti nyt kannattaa tehdä määräaikainen sopimus kiinteällä hinnalla.

 

Marko Pikkarainen
salkunhallintapäällikkö
Lumme Energia Oy 

Jätä kommentti tästä artikkelista

Kirjoittamasi kommentit ovat julkisia, julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lumme-energia.fi

*
*

Lisää luettavaa

Kiikarissa uskollinen asiakas!

Mistä tietää, että ekosähkö on oikeasti ekologista?

Vinkit aurinkosähkön hankkijalle – Kyösti Matiskaisen kokemuksia aurinkosähkön ostosta

Musiikki täytti palvelutalot – Iloa & Energiaa -minikonsertit ilahduttivat kuuden kunnan alueella

E-lasku helpottaa elämääsi – näin hoidat laskut turvallisesti ja vaivattomasti