Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Tietoa ja tarinoita energiasta

Moderni tekniikka nostaa talon arvoa – kodinohjausjärjestelmissä on vaihtoehtoja

Markkinoilla on monenlaisia tuotteita, joita valmistajat nimittävät kodinohjausjärjestelmiksi.

Vaatimattomimmillaan yksi tuote ohjaa vain yhtä toimintoa, kuten lämmitystä. Eri valmistajien tuotteet eivät tyypillisesti keskustele keskenään, vaan jokaista tarvetta varten on oltava oma ohjaus- ja säätölaitteensa. Ratkaisut ovat toimivia, mutta kovin käyttäjäystävällistä kokonaisuutta niistä on vaikea rakentaa.

Toisessa ääripäässä ovat kodinohjausjärjestelmät, jotka yhdistävät lähes kaikki kodin toiminnot samaan säätö- ja ohjausyksikköön. Tällaisissa tuotteissa lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta ja niin edelleen säädetään ja hallitaan yhdellä ja samalla käyttöliittymällä. Ohjaimeksi riittää esimerkiksi älypuhelin tai tabletti. Käyttäjäystävällisyys on tuntuvasti parempi.

Kodinohjausjärjestelmiä on omakotirakentajille tarjottu käytännössä tämän vuosituhannen ajan. Rakentajien ja talotehtaiden kiinnostus asiaan on kuitenkin todella herännyt vasta viime aikoina, sanoo ABB:n toimialajohtaja Harri Liukku ja pohtii, että taustalla vaikuttaa sukupolvenvaihdos.

– Nyt meillä alkaa olla noin kolmekymppisiä ihmisiä, jotka ovat koko ikänsä eläneet digimaailmassa. Heille on itsestään selvää käyttää puhelinta monipuolisesti: sillä ohjataan ja säädetään asioita, haetaan tietoa ja viihdettä. Tapa toimia on muuttunut.

Kodinohjausjärjestelmien yleistymistä selittävät niin ikään tekniikan kehittyminen ja komponenttien hinnan halpeneminen. Liukku haarukoi, että ABB:n tuotteilla toteutetun järjestelmän hinta jää peruspaketissa 3 000–5 000 euroon, kaikilla ominaisuuksilla varustetun järjestelmänkin hinta alle kymppitonniin.

Liukku huomauttaa myös, että moni rakentaja jo ymmärtää kodinohjausjärjestelmän nostavan talon arvoa.

– Ainakin perusinfra kannattaa luoda uuteen taloon, jotta myöhemmin voit – tai talon seuraava omistaja voi – lisätä järjestelmään uusia toimintoja. Myyntitilanteessa talo, jossa on kodin­ohjausjärjestelmä, on varmasti halutumpi kuin talo, jossa sitä ei ole.

Lue lisää:
new.abb.com
www.alykotikauppa.fi
www.digisahko.fi/koti

Tutustu myös pienempiin ohjausjärjestelmiin:
www.cozify.fi

Jätä kommentti tästä artikkelista

Kirjoittamasi kommentit ovat julkisia, julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lumme-energia.fi

*
*

Lisää luettavaa

Tutustu puulämmityksen tietopakettiin – sähköinen polttopuukauppa palvelee 24/7

Tutustu nyt puulämmityksen tietopakettiin – myös sähköinen polttopuukauppa palvelee 24/7

Koko koti sormen ulottuvilla – moderni kodinohjaus säästää energiaa ja tuo asumiseen helppoutta

Tunnelmoi valolla! – koristevalojen avulla luot ympärillesi upeita miljöitä pienillä energiakuluilla

Huolettaako ilmastonmuutos? – Kotisi voi olla tulevaisuudessa päästötön pienvoimala

Opas lampun valintaan - Lumme Energia

Näin valitset oikeanlaiset ledvalot – tarkista nämä asiat, kun valitset ledlamppua kotiin