Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Tietoa ja tarinoita energiasta
Ajassa 23.5.2018

Pääkonttori pilotoi tulevia energiapalveluja – energiankäytön säätö vaikuttaa sähkön hintaan

Lumme Energia kehittää uusia energiapalveluja asiakkaiden käyttöön. Kehitystyön pohjaksi konsernin päätoimipaikkaan on yhteistyökumppaneiden avulla rakenteilla uusi älykäs energiajärjestelmä, joka on samalla edistyksellinen säädettävän energiankäytön pilottihanke.

Suur-Savon Sähkön pääkonttoriin Mikkeliin rakennetaan energiajärjestelmä, johon liittyvät kiinteistön oman talotekniikan lisäksi aurinkopaneelit, sähköautojen latauspisteet ja akkuvarasto. Koko energiankäyttö on liitetty Etelä-Savon Energian energianhallintajärjestelmään, jonka avulla sitä hallitaan keskitetysti ja kokonaisvaltaisesti. Kun tämä on vielä liitetty Tiedon hajautetun energianhallintajärjestelmän avulla valtakunnallisiin säätösähkömarkkinoihin, alkaa oma virtuaalivoimalaitos olla koossa.  Mitä nyt on oikein tekeillä?

Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen

– Taustalla on energiajärjestelmien murros. Markkinoille ja sähköverkkoon tulee ympäristöystävällisesti, uusiutuvilla energialähteillä tuotettua energiaa, mikä on hyvä asia. Hankalampi asia on se, että uusiutuva energia on sääriippuvaista, eli sitä ei pystytä säätämään kulutuksen mukaan. Kovilla pakkasilla, kun energiatarve on suuri, ei useinkaan tuule tai paista aurinko. Jotta kulutus ja tuotanto pysyvät tasapainossa ja energiaa riittää joka hetki, kulutuksen on voitava joustaa. Meidän on kehitettävä energiaratkaisuja, joissa tämä on mahdollista, kertoo Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Oma pilottihanke näyttää toiminnan käytännössä

Otto Mannisenkadulle rakennettava pilotti näyttää, miten markkinamekanismi toimii käytännössä.

Älykäs energiajärjestelmä on kytketty valtakunnan tason sähkönsäätömarkkinoille ja se toimii sen mukaan. Kun valtakunnassa kysyntä on korkealla, pääkonttorissa vältetään hintapiikkejä ja esimerkiksi pudotetaan hetkeksi kiinteistön lämmitystä tai otetaan energiaa akustosta. Kun kysyntä on alhaalla ja sähkö edullista, pääkonttorin säädettävissä oleva energiankäyttö napsahtaa päälle ja esimerkiksi sähköautojen akut ladataan silloin. Oma aurinkosähköjärjestelmä tuottaa rinnalla energiaa kiinteistön käyttöön ja ylimääräinen aurinkosähkö varastoituu akustoihin, mistä sen saa käyttöön silloin, kun kysyntä markkinoilla on kovaa ja hinnat korkealla.

– Pääkonttorin pilottihanke näyttää, miten kulutuksen säätö eli kysyntäjousto toimii käytännössä tämän kokoisessa kohteessa. Näin optimoidaan sähköstä maksettava hinta ja turvataan energiatasapaino. Ja laajemmin ajatellen, myös helpotetaan ilmastotavoitteiden saavuttamista mahdollistaen uusiutuvien energialähteiden käytön energiantuotannossa, kertoo Tykkyläinen.

Perustaa tulevaisuuden sähkötuotteille

Kokemus antaa pohjaa tuleville energiapalveluille. Käyttämällä hyväksi pääkonttorin pilotista saatuja kokemuksia kehitetään säädettävään energiankäyttöön perustuvia palveluja kuluttajille.

– Asiakkaille kysyntäjousto on mahdollisuus pienentää energiakustannuksia.

Uutta on tulossa, mutta askel kerrallaan. Nyt keräämme kokemuksia ja kehitämme. Tulevaisuuden haasteita ja myös mahdollisuuksia on paljon. Esimerkiksi miten kasvava sähköautojen määrä antaa mahdollisuuden käyttää niiden akustoja osana energiajärjestelmää niin, että sähköä puretaan akuista järjestelmän käyttöön, miettii Tykkyläinen. 

Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen

Energiankäytön säätö tulee sähkötuotteisiin

Kysyntäjousto näkyy tulevissa energiapalveluissa. Asiakkaille mahdollisuus säätyvään energiankäyttöön antaa etuja.

– Energiankäytön ajoitus oikeaan aikaan vähentää sähköstä maksettavaa hintaa. Kun asiakas luovuttaa haluamansa osan sähkönkäytöstään säädettäväksi ajallisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan eli osallistuu sähkönsäätömarkkinoihin, hän saa siitä korvauksen. Periaate on, että säätäminen on vaivatonta asiak­kaalle eikä tuo haittaa jokapäiväiseen toimintaan. Säädettäväksi energiankäytöksi voi määritellä esimerkiksi tilojen sähkö- ja vesivaraajien lämmityksen tai yleensäkin sellaiset kuormat, jotka eivät ole riippuvainen hetkestä. Usein asiakkaiden kanssa keskustellaan esimerkiksi aurinkopaneeleista saatavan ylijäämäsähkön ohjaamisesta lämminvesivaraajaan sähköverkon sijaan. Tähän on olemassa jonkinlaisia ratkaisuja, mutta mikään niistä ei vielä toimi kunnolla. Nyt meillä on paperilla toimiva pilotissa kokeiltava ratkaisu, jonka testaamista odotan innolla, kertoo tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen.

Kysyntäjoustolla voidaan myös optimoida siirtomaksuja. – Säädettävyys tasoittaa tarvittavaa maksimaalista sähkötehoa, joten siirtomaksu voi pienentyä, kun huipputehoa ja sitä kautta sulakekokoa voi alentaa. Tai ainakaan teho ei kasva esimerkiksi sähköautojen lataustarpeen takia. Säätö mahdollistaan myös sähköautojen lataamisen eri tehoilla muiden kuormien vaihtelun mukaisesti. Tällöin lataustehoa ei tarvitse rajoittaa kiinteistön suurimman tehohuipun perusteella vaan saadaan lataukselle käyttöön koko vapaa kaista, jatkaa Kuparinen­ – Kysyntäjoustoon osallistumien on myös merkittävä ympäristöteko, joka omalta osaltaan on mahdollistamassa hiilivapaan energiantuotannon ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen.

Pääkonttorin älykäs energiajärjestelmä valmistuu kesällä. Tuotteiden kehitys on käynnissä.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Kirjoittamasi kommentit ovat julkisia, julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lumme-energia.fi

*
*

Lisää luettavaa

Kouvolan asuntomessut Muusikon talo

Kouvolan Asuntomessuilla on uusinta asumista historiallisessa miljöössä – vinkkejä ja innovaatioita

Aurinkosähkö menee pilveen – Aurinkoalusta mullistaa aurinkosähkön tuotantoa

Näin sähkömme on tuotettu – myydyn sähkön energialähteet 2017

Porin asuntomessut

Mitä uutta sisustuksessa ja valaistuksessa? – poimintoja Porin Asuntomessuilta

WoManager johtajuusvalmennus, Xamk

WoManager auttaa naisia eteenpäin urallaan – Lumme Energia mukana edistämässä naisjohtajiensa valmiuksia