Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 13.8.2015

Sytykkeet testissä – Sytykeruusu ja Sytsi Satsi veivät voiton perinteisestä tuohesta, sanomalehdestä ja maitopurkista

Sauli Ahvenniemi virittelee takkatulta Ranta-Toivalan kakkosasunnollaan. Hän ja vaimo Irmeli Ahvenniemi ovat ahkeria puun polttajia. He nauttivat tuvassaan loimuavasta takkatulesta myös kesäaikana, varsinkin kosteina ja viileinä päivinä. Talvella pariskunta sytyttää takkatulen joka aamu.

Nyt Sauli Ahvenniemi kuitenkin kokeilee, miten polttopuut syttyvät viidellä erilaisella sytykkeellä. Perinteisiä ja tuttuja sytykkeitä edustavat tuohi, sanomalehtipaperi sekä paperilla täytetty maitopurkki. Lisäksi testattavana on Kotikammari-verkkokaupan sytykeruusuja sekä Ekotop Oy:n pahvinen Sytsi Satsi -sytyke.

Tuli sytytettiin testissä kaasusytyttimellä, ja polttopuina oli koivuklapeja. Yleensä Ahvenniemi sytyttää puut alhaalta, mutta testissä käytettiin menetelmänä päältä sytyttämistä. Siihen hänellä oli aiemmin vain hieman tuntumaa.

– Oli positiivinen yllätys, että tuli lähti leviämään päältä sytyttäessä paremmin kuin alta sytyttäessä.

Hänestä sytykeruusu oli tehokas ja helppokäyttöinen sytyke. Se oli selkeästi testin voittaja. Sytykeruusu sytytti puut nopeimmin ja voimakkaimmalla tulella. Tuote sai kiitosta myös siitä, että steariinista ja kananmunankennosta valmistettu tuote paloi sytyttäessä paljon kauemmin kuin nopeasti palavat sanomalehtipaperi tai tuohi. Ahvenniemestä vahamaisuus oli sytykeruusun ainoa miinus, jonka takia ne vaativat mieluusti kannellisen säilytysrasian.

Sytsi Satsi -sytyke sijoittui hopealle. Se on suunniteltu päältä sytyttämistä varten. Pahvisen kotelon ilma-aukot avataan, ja kotelo täytetään talouspaperiarkilla ennen sytyttämistä. Tuote sai Ahvenniemeltä kiitosta ekologisuudesta.

– Tuli myös syttyi kerralla, kun sytyke roihahti palamaan. Sytykkeen lataamiseen valmiiksi menee tosin hieman aikaa.    

Hänestä kolmanneksi paras sytyke oli tuohi. Sillä Ahvenniemet ovat tottuneet sytyttämään tulet niin takkaan, leivinuuniin kuin savusaunan kiukaaseen. Ahvenniemestä tuohi on kevyttä ja helppokäyttöistä sytykettä, ja sitä tulee koivun mukana ilmaisena lisämateriaalina. Testissä polttopuut syttyvät tuohella kerralla ja nopeasti. Ahvenniemen mielestä tuohi kuitenkin savuttaa ja nokeaa hormia.

Sanomalehti sytykkeenä huonoin

Sanomalehtipaperilla täytetty maitopurkki pääsi testissä neljännelle sijalle. Purkin sisällä oleva paperi sytytti myös maitopurkin, joka roihautti koivupuut nopeasti palamaan. Maitopurkin hyvä puoli on se, että se on ilmaista kierrätystavaraa. Ahvenniemi kuitenkin arveli, että purkista pääsee ilmaan epäekologisia ja haitallisia pienhiukkasia.

Sanomalehtisilppu jäi testissä jumbosijalle. Ahvenniemi käytti ensin noin neljänneksen sanomalehteä, mutta paperisilput eivät riittäneet sytyttämään tulta. Silppua piti lisätä vielä kaksi kertaa ennen kuin koivuklapit syttyivät. Sanomalehti ei sopinut myöskään päältä sytyttämiseen, jossa arinan alaluukkua pidetään kiinni. Ahvenniemen piti avata alaluukku, jotta paperi sai puut syttymään. Silti osa paperista jäi palamatta. Sanomalehti myös jätti tulipesään mustaa tuhkaa. Ahvenniemestä testi opetti hänelle uusia näkökulmia ja taitoja puunpolttoon. Hän aikoo kokeilla päältä sytyttämistä myös savusaunassa.

– Tuohen lisäksi suosikkisytykkeisiini kuuluvat jatkossa myös sytykeruusut sekä Sytsi Satsi-sytykkeet. Epäekologiset sanomalehdet ja maitopurkit aion unohtaa.

Ohje sytykeruusujen tekemiseen löytyy mm. Aikun Ihana -blogista

Polttopuut netistä kotiovelle

MottiNetti on nettikauppa, josta voit tilata korkealaatuista polttopuuta kotiovellesi. Löydät palvelusta polttopuiden myyjät paikkakunnittain. Verkkosivuilla voit tehdä polttopuutilauksen valitsemalla joko haapaa, havupuuta, koivua, leppää tai sekapuuta. Voit myös valita polttopuiden pituuden sekä sen, tarvitsetko halkoja, saunapuita vai uunipuita. Tilausta tehdessä valitset myös, haluatko kuivaa vai tuoretta puuta. Tuoreet polttopuut vaativat varastointiaikaa ennen käyttöönottoa. Puut toimitetaan antamaasi osoitteeseen, tai halutessasi voit myös hakea puut myyjältä. MottiNetissä voit vertailla polttopuun hintoja sekä kuljetus- ja pakkausvaihtoehtoja. Puut voit tilata tilauslomakkeella, sähköpostilla tai puhelimella.

Lisäksi MottiNetissä myydään Sytsi Satsi -sytyttimiä, jotka on suunniteltu päältä sytyttämiseen. Sivuilla on paljon tietoa puulla lämmittämisestä, muun muassa kätevä puuenergialaskuri. Sen avulla voit laskea käyttämäsi lämmityksen energiamäärän ja tarvitsemasi polttopuun määrän. Löydät myös tietoa päältä sytyttämisestä ja oikeaoppisesta polttopuiden säilyttämisestä. MottiNetistä löytyvät myös polttopuiden mittayksiköt ja ohjepituudet. Palvelu on polttopuun kauppapaikkana Suomen vanhin. Verkkosivuilla käy vuosittain yli 75 000 polttopuun tarvitsijaa ja siellä tehdään noin 500 000 hakua.

Lisää: www.mottinetti.fi

Jätä kommentti tästä artikkelista

Kirjoittamasi kommentit ovat julkisia, julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lumme-energia.fi

*
*

Lisää luettavaa

Laittaisinko katolle aurinkopaneelit – mitä olisi hyvä tietää ennen hankintaa?

Aito puuhella tuo nopeasti lämpöä – samalla se on oiva apulainen ruoanlaitossa

Lattialämmitys vaatii ohuet matot – ilmavat puuvillamatot ja räsymatot sopivat parhaiten lattialämmityksen pariksi

sähköauton suosio kasvaa

Sähköautojen suosio Suomessa kasvaa vakaasti – tekniikka kehittyy ja kustannukset putoavat

sähkötakalla lisälämpöä

Sähkötakalla saa helposti lisälämpöä ja tulen tunnelmaa