Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 21.11.2018

Vinkit aurinkosähkön hankkijalle – Kyösti Matiskaisen kokemuksia aurinkosähkön ostosta

Vähäpäästöistä energiaa tuottavien aurinkopaneeleiden asennus on kasvanut Suomessa viime vuosien aikana. Tarkkaavainen ostaja ei laita nimeään sopimuspapereihin ilman harkintaa.

Useiden ovelta ovelle kauppiaiden jälkeen 80-vuotias Kyösti Matiskainen päätti tutustua tarkemmin aurinkosähköön ja vertailla aurinkopaneelien toimittajia. Tutustuttuaan ekologiseen aurinkosähköön ja siitä koituviin hyötyihin, Matiskainen pyysi tarjouksen aurinkopaneeleista neljältä eri toimittajalta.

—  En ottanut sitä kalleinta enkä halvinta vaihtoehtoa. Kannattaa vertailla hintoja ja tarjouksien sisältöä ennen päätöksentekoa!

Kyösti sai Lumme Energialta järkevän tarjouksen, johon tarttua. Heti neuvottelujen alussa Matiskainen teki selväksi, ettei paneeleita asenneta vanhan talon katolle, vaan näille rakennetaan oma teline.

— Katto tarvitsee huoltoa. Huollon ajaksi paneelit tulisi ottaa alas, jonka jälkeen ne pitäisi taas asentaa uudestaan. Nyt minun ei tarvitse enää ikinä asentaa paneeleita uudestaan.

Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen kertoo, että omakotitalouksissa aurinkosähköön siirtyessä tulee ottaa huomioon katon ominaisuudet.

– Hyvä asennuspaikka aurinkopaneeleille on katto, joka on kutakuinkin varjoton ja suurin piirtein etelään päin. Itä ja länsikin ovat hyviä suuntia, jos katto on asennuksen kannalta sopiva. Erillinen teline ei ole tyypillisin ratkaisu omakotitalossa, mutta varmasti toimiva.

Tarkkaavaisuutta asennuspakettien sisältöön

Aurinkosähkön kysyntä on myös lisännyt ovelta ovelle myyjiä. Myyjään kannattaa suhtautua varovaisesti – tavoitteena on usein nopea kauppa ja korkea myyntihinta. Matiskainen kertoo, että hänelle on tarjottu aurinkosähköä mitä erikoisimmilla paneelimäärillä ja hintalapuilla, tarjouksissa on usein myös puutteita.

– Minulle on tarjottu 14 paneelin pakettia 20 000 eurolla. Tutulle tarjottiin 16 paneelin settiä 18 000 eurolla. Olen huomannut, että ovelta ovelle kaupustelijoiden toimituksissa on usein puutteita. Tarjouksista on puuttunut kokonaan turvallisuuden ja keston kannalta tärkeät maadoitukset.

Kauppaa tehdessä on hyvä kysyä myyjältä kaupan ehdoista ja peruutuksesta. Kotimyynnissä kaupan voi peruuttaa 14 päivän kuluessa.

Parempia tuloksia puhdistuksella

Katoille asennetut aurinkopaneelit ovat yleensä huoltovapaita, sillä sadevesi ja tuuli huolehtivat puhdistustoimista.  Vähäsateisina vuosina paneelien puhdistus siitepölystä ja roskista kannattaa kuitenkin tehdä itse. Aurinkopaneelit tulee puhdistaa hellävaraisesti, ilman pesuaineita ja kovaa rasitusta, jotta vältytään paneelin pinnan vaurioitumiselta.

Kevättalvella paneeleiden lumettomana pito parantaa tuottoa, sillä paneelit toimivat tehokkaammin kylmässä kuin lämpimässä ilmastossa. Tammi-helmikuussa putsaamisesta ei ole merkittävää hyötyä, koska tuottoa ei juuri saada pimeyden ja auringon loivan kulman vuoksi. Yleensä maaliskuussa auringon alkaessa paistaa paneelit puhdistuvat lumesta itsestään.

 

Noin-hinnat ovat avaimet käteen -perusasennukseen. Suluissa kokonaishinnasta kotitalousvähennykseen oikeuttava osuus.

Aurinkopaneelien määrä vuosikulutuksen mukaan

Tehokkain ratkaisu on ottaa aurinkopaneeleita vuosikulutusta vastaava määrä. Matiskainen kertoo, että hänellä itsellään on 189 neliötä lämmitettävää asuintilaa, johon hän on varannut 36 aurinkopaneelia.

–18 kappaletta on yleensä keskimääräinen määrä aurinkopaneeleita vastaavassa kulutuksessa, määrä kannattaa laskea vuosikulutuksen ja kulutusprofiilin mukaan sopivaksi.

Matiskainen kertoo seuraavansa aurinkopaneeleiden energian ja sähkötuotantoa tietokoneelta.

– Seuraan päivätuotantoa. Ensivuoden maaliskuussa tiedän tarkkaan, mitä tämä on tuottanut minulle vuodessa.

Aurinkosähköllä kotitaloudet pienentävät niin sähkölaskua kuin myös hiilijalanjälkeä.

Ota yhteyttä Lumme Energiaan ja suunnitellaan sinun kotiisi sopiva ratkaisu.
www.lumme-energia.fi
p. 0800 90110

Jätä kommentti tästä artikkelista

Kirjoittamasi kommentit ovat julkisia, julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lumme-energia.fi

*
*

Lisää luettavaa

Kiikarissa uskollinen asiakas!

Mistä tietää, että ekosähkö on oikeasti ekologista?

Musiikki täytti palvelutalot – Iloa & Energiaa -minikonsertit ilahduttivat kuuden kunnan alueella

Sähkömarkkinakatsaus: Mitä uutta sähkömarkkinoilla?

E-lasku helpottaa elämääsi – näin hoidat laskut turvallisesti ja vaivattomasti